07/13/12 13:25
(http://www.klassa.bg/)

Легендата Хосе Карерас с концерт в София през декември

На 10 декември по покана на Музикално-продуцентска компания Жокер медия, в България ще гостува определяният за един от най-красивите гласове на ХХ век - световноизвестният тенор Хосе Карерас, съобщиха организаторите.

Събитието е уникално по своя характер, защото ще бъде единственият за 2012г.- Европейски Коледен концерт на Карерас.

С него в София ще пристигне световноизвестният диригент Дейвид Хименес – ученик на Херберт фон Караян, както и сопраното, което Маестрото ще определи сам.

Карерас ще пее под съпровода на Софийска филхармония и Национален филхармоничен хор "Светослав Обретенов" в зала 1 на НДК.

Българската публика ще има възможност отново да се наслади на отбрана част от хитовия репертоар, в който влизат и две канцонети, които Карерас е пял с другите двама големи – Пласидо Доминго и Лучано Павароти.

При посещението си в България, тенорът ще посети и направи дарение на детска онкохематологична клиника.

Хосе Карерас ще покани лично Стилиян Петров да присъства на концерта. Непобедимият Карерас е запознат с коварното заболяване на националният ни сътезател, с което той успя да се пребори, благодарение на силата на своя дух и твърда вяра.

"И разбира се, г-н Карерас ще бъде повече от щастлив, ако г-н Петров може присъства на концерта. Г-н Карерас ще се срещне с него ...." – пише в официално писмо мениджъра на Карерас, Роси Притц.

Роден в Барселона, той учи музика в родния си град. През 1970 г. той започна професионалната си кариера в Grand Teatr del Liceu на Барселона с "Набуко" и "Лукреция Борджия". Неговата музикална кариера води в началото с дебют в най-престижните театри в света и оперни фестивали, включително на Teatro Alla Scala на Милано ("Un Бал с маски", 1975); Ню Йорк, Metropolitan Opera House ("Тоска", 1974); Сан Франциско опера ("La Бохеми", 1973); Виенската Щатсопер ("Риголето", 1974); в Лондон Royal Opera House ("La Traviata", 1974); опера в Мюнхен ("Тоска", 1974); Lyrics Чикаго Opera ("Un Бал с маски", 1976), както и на фестивалите в Залцбург ("Дон Карло", 1976); Екс ан Прованс (Роберто Devereux ", 1977), Единбург (" Верди "Реквием", 1982) и Верона ( "Кармен", 1984).

Хосе Карерас е работил с най-прочутите оркестрови диригенти, между които Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Лорин Маазел, Рикардо Chailly, Колин Дейвис, Джузепе Синополи, Джеймс Ливайн, Карло Мария Giulini, Ленард Бърнстейн и Зубин Мета, и с изтъкнати режисьори като: Франко Дзефирели, Jean Pierre Ponnelle, Луиджи Коменчинi, Харолд Принс.

Репертоарът му включва над шейсет опери, на които се открояват: Бохеми, Тоска, Вертер, Дон Карлос, Кармен, La Forza Del Destino и Палячи, L`Elisir d`Amore и Бал с маски.

Заедно с оперната си дейност, той е изнасял често рецитали в най-известните концертни зали в света- в Карнеги Хол и Ейвъри Фишър Хол в Ню Йорк, Роял Фестивал Хол, Барбикан и в Royal Albert Hall в Лондон, Salle Pleyel в Париж, в Musikverein и Концертхаус Виена, Берлинската филхармония, Suntory Hall и зала в Токио, Grosses Festspielhaus на Залцбург, Philarmonie и Херкулес Saal в Мюнхен, "Концертгебау в Амстердам, Палау де ла Музика на Барселона, Театро Реал Мадрид и на Академията" Санта Чечилия на Рим.

Днес репертоарът му включва около 60 опери и над 600 арии, най-разнообразни стилове - от барок до съвременна музика.

Дискографията му надхвърля 150 записа. Има няколко златни и платинени диска и участия във филм-опери.

Сред многобройните национални и международни награди и отличия, които са дарени на Хосе Карерас, са Grand Prix Du Disque от Академията на Париж, 1991 наградата Грами, сър Лорънс Оливие "за изпълнението си в" stiffelio "в Кралската опера, Ковънт Гардън. Почетен член на Виенската Щатсопера, почетен член на Лондонската кралска музикална академия, той получава златен медал на Испанския институт в Ню Йорк, златен медал на град Виена; златен медал за изящни изкуства, връчени от Негово величество краля на Испания, златен медал на град Барселона, Златен медал на Каталуния и др.

Той също така е удостоен със званието Доктор хонорис кауза от университета в Барселона (Испания), университетите в Loughborough и Шефилд (Великобритания), Университета Менделеев на Москва (Русия), университета в Камерино (Италия), Napier University в Единбург (Шотландия), Университета Рутгерс (САЩ), университета "Мигел Ернандес" на Елче (Испания), Университета в Коимбра (Португалия), Националния университет по музика в Букурещ (Румъния), Университета в Марбург (Германия) , а напоследък, Университета в Печ (Унгария).

1987-а обаче е преломна година. Тогава лекари откриват, че Карерас страда от остра левкемия. Шансът му да оживее е едно към десет, но певецът оцелява. Оздравява и дори се връща на оперната сцена. Основава фонд на свое име за борба с левкемията. Концертът на тримата тенори ¬ Карерас-Павароти-Доминго през 1990 г. е благотворителен, средствата отиват във фонда.

Той е почетен член на Европейската асоциация за медицина, Европейската хематологична асоциация и Германското дружество по детска онкология и хематология. Той е и почетен патрон на Европейското общество за онкология. Носител е на Златен медал за трансплантации.

В момента Хосе Карерас строи голям център за изследване на левкемия в Барселона.

От 1988 г., в допълнение към професионалната си дейност, той председателства с пълна отдаденост и ентусиазъм "Хосе Карерас левкемия фондация International", създадена в Барселона и с клонове в САЩ, Швейцария и Германия.

През 2011 г. Хосе Карерас получава престижната награда Световния икономически форум в Давос.

2012 година ще доведе до серия от концерти по целия свят, включително и турне в Азия, Южна Америка и Европа - с концерти на Коледа в София и др.

Хосе Карерас ще изнесе концерт на знаменития фестивал в Залцбург на 30 август 2012 г.

Билети за концерта който ще бъде представен на 10 декември в зала 1 на НДК от 20.00 часа, може да намерите в мрежата Еventim.bg, както на касите на билетен център НДК от 16.07.2012г. Цени от 60 лв. до 200лв.

bgnes.com

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване