07/13/12 00:10
(http://e-vestnik.bg/)

Отворено писмо от Иван Станчов и други граждани: Спрете унищожаването на Морската градина

Иван Станчов на протеста за Морската градина пред общината във Варна. Снимка: Окупирай България

Б. р. - Писмото, подписано от Иван Станчов, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, Обединено гражданско сдружение, арх. Калина Павлова и още граждани, е връчено лично на mрезидента Росен Плевнелиев в приемната му в гр. Варна.

Иван Станчов (1929) е син на дипломата Иван Станчов (1897-1972). Дядо му Димитър Станчов (1863-1940) е бил също дипломат и политик. През 1943 г. семейството му емигрира в Съединените американски щати, а от 1971 г. живее във Великобритания. От 1991 до 1994 г. е посланик на България в Лондон, а през 1994-1995 е министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. През 1994 г. предоставя реституираната си фамилна къща в района на Морската градина на основаната от него фондация “Карин дом” за Център за деца със специални нужди.
Уважаеми господин Президент, уважаеми господин Премиер, уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към всеки един от Вас с молбата всеки поотделно, а и заедно като екип, отговорен за управлението на държавата и по-конкретно за област Варна, да предприемете незабавно, всеки според своите правомощия, необходимите действия по прекратяването на сечта и подкопаването на крайбрежния скат във Варна, както и извозването на земна маса от него и унищожаването по този начин на десетки декари паркова площ от горната част на Морската градина.

Към настоящия момент тези действия продължават. На строителната площадка “Холдинг Варна” АД е оградил и поземлен имот с идентификатор 101135.536.1008 с акт за частна държавна собственост № 7646 от 16.11.2010г., граничещ по цялата си дължина със северната граница на имотите, предмет на сделката за Алея първа.

Този държавен имот изглежда е предназначен да измести ската извън строителната площадка на „Холдинг Варна” АД чрез подкопаването на горната паркова зона и свалянето на площ от нея на нивото на крайбрежната алея. По същия начин се навлиза не само в имоти частна държавна собственост, но дори и в оградени частни имоти.

В същото време автентичната брегова линия от 1979г., трасирана от 6 граждански организации през месец октомври 2011 г., сега попада именно в оградения терен, за който „Холдинг Варна” АД претендира да е негова законно придобита собственост.

Очевидно е, че това няма как да се случи по законосъобразен начин, тъй като до изграждането на брегозащитните съоръжения от едната страна на тази линия е било акватория, а от другата плаж и това прави цялата тази територия непродаваема.

Поради всичко това считаме, че е вече неотложно да предприемете действия за възстановяването на държавната собственост над автентичната брегова линия на Варна и непродаваемите прилежащи терени от двете й страни, като атакувате пред съда извършената сделка за Алея първа като нищожна.

Също така молим да предприемете действия за възстановяване на нанесените щети на крайбрежния скат в Морската градина, връщане на отнетата земна маса от него, възстановяване на естествения му шкарп, терасирането му при необходимост и залесяването му с едроразмерна дървесна растителност, типична за нашите географски ширини.

Възстановителните работи да бъдат осъществени поетапно, като се осигури възможност за ползване на затворените участъци от Станчовата алея от гражданите или се осигури удобен алтернативен маршрут.

Молим да обърнете особено внимание и на факта, че в активния летен сезон при наличието на строителна забрана се извършват денонощно строителни мероприятия, извозване на земни маси и бетон от едрогабаритни машини, движението на които изключително много замърсява както крайбрежната алея, така и морския плаж, от което са потърпевши и недоволни летуващите граждани и гости на град Варна.

Настояваме за Вашата бърза реакция с оглед опазване на крайбрежния скат на Морската градина, природата и околната среда. Оставаме на Ваше разположение за допълнителни разяснения ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване