07/13/12 15:50
(http://www.klassa.bg/)

Само в новия брой на BBC Знание: има ли неразкрити тайни за Апостола на свободата и неговото дело?

Новият брой на списание BBC Знание излиза на 14 юли. По случай 175-ата годишнина от рождението на един от най-великите българи е публикуван специален материал, посветен на Апостола на свободата. Има ли останали неразкрити факти от биографията на стратега на българското революционно движение? Гениален визионер, Левски все пак е допуснал няколко грешки. Кои са те? С кой предмет Апостола на свободата никога не се е разделял? Кои жени са изиграли важна роля в живота му и доколко представата ни за Васил Левски отговаря на действителната му същност? Главният редактор на BBC Знание – Христо Димитров, посети Националния исторически музей в търсене на отговор на тези въпроси и още нови истини за Апостола на свободата.

След като утихнаха футболните страсти от финала на Евро 2012, изданието обръща поглед към предстоящите Олимпийски игри в Лондон, където ще станем свидетели на истинска техническа революция.
Не пропускайте – изпълнените с емоции лични истории на българите, живеещи по албанския бряг на Преспанското езеро. В съвместна експедиция с Националния етнографски музей д-р Христо Мишков премина през три държави, за да разкаже за региона и да се срещне с позабравените наши сънародници.

Само в летния брой на списанието за любознателния ум ВВС Знание ще намерите задълбочено проучване на т.нар. плацебо ефект. Робърт Матюз развива папирус от 1500 г. пр.н.е., в който




лекари описват необичайни лекарства. Възстановяващият им ефект се приписва на тази спорна терапия, но дали в действителност е така?!


И още:

• Човекът ли е най-интелигентният вид на планетата? Биологът Лиз Бонин ни среща с находчиви животни, чиито умения за оцеляване и комуникация съперничат на човешките – запознайте се с умници като китове, слонове, шимпанзета и сурикати.

• Какво е бъдещето на азиатските лъвове? В момента единствените останали представители на Царя на животните извън пределите на Африка се намират в тиковата гора Гир в Индия. Дали ревът им ще продължи да отеква там и след 100 години?

• Какво знаете за женските модни тенденции в Лондон през XVII в.? Оказва се, че поговорката „По дрехите посрещат...” е важала с пълна сила и тогава, а една погрешна стъпка в избора на одежди е можела да има катастрофални последици.

• В продължение на хиляди години, чак докато Колумб „открива” Америка, на света има две групи народи, които не знаят нищо една за друга. Как се развиват цивилизациите в Стария и Новия свят и защо?


За списанието: BBC Знание съчетава най-доброто от предаванията на BBC за наука, история и природа. Ключът към успеха на списанието са интересните и авторитетни статии за наука и технологии, достъпни не само за изследователите, но и за широката публика. Основно предимство са материалите, написани от експерти и илюстрирани с наградени на конкурси снимки, а съществена характеристика – публикуването на най-новите провокиращи размисъл изследвания. Всичко това – поднесено по забавен и интригуващ начин.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване