07/14/12 14:53
(http://www.klassa.bg/)

Властите в КНДР „посъветвали“ по-големия брат на Ким Чен Ун да не критикува режима

Властите на КНДР са поискали от по-големия брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да се въздържа от критики към политическия режим в страната, твърди АФП.
Разговорът с 41-годишния Ким Чен Нам, който живее в Макао, се е състоял преди около два месеца, отбелязва агенцията – по време на неговото тайно посещение в родината. Един от ръководителите на Корейската трудова партия поискал от него да престане да прави коментари за чужди медии за политическия живот в КНДР и да критикува утвърждаването на брат си Ким Чен Ун за лидер на страната. За какво точно е бил Ким Чен Нам в Северна Корея агенцията не казва.
Ким Чен Нам живее в Макао – територия, която се администрира от Китай вече от повече от десет години и не поддържа връзка с управляващата военно-политическа върхушка в Северна Корея. През 2001 г. той бе хванат при опит да влезе с фалшив паспорт в Япония, където, както тогава бе съобщено, „искал да посети Дисниленд“.
През януари 2012 г., след смъртта на Ким Чен Ир, в Япония излезе книга на журналиста от вестник "Токио Шимбун" Йоджи Гоми за негови разговори и кореспонденция с Ким Чен Нам.
Според автора на книгата големият син на починалия на 17 декември 2011 г. вожд на КНДР Ким Чен Ир предсказвал икономическия колапс на Северна Корея и твърдял, че брат му Ким Чен Ун само привидно ръководи страната. Той критикувал също начина на предаване на властта по наследство, смятайки това за неприемливо от гледна точка на здравия разум.
След смъртта на Ким Чен Ир неговият син Ким Чен Ун бързо бе обявен за върховен главнокомандващ на страната, първи секретар на Трудовата партия и първи председател на Комитета за отбрана на КНДР.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване