07/14/12 00:04
(http://e-vestnik.bg/)

Димитър Добрев: Нашият клуб (poznat.bg) е Фейсбук на живо

Димитър Добрев. Снимка: от личната му страница във Фейсбук

Димитър Добрев е един от създателите на клуб „Всички се познават“ (poznat.bg), който претендира да бъде българският Фейсбук. Добрев е компютърен специалист, работи в БАН, и е автор на онлайн романа за приключенията на “Пророкът Гочо” (виж тук).

- Вашият клуб не е ли поредната социална мрежа, която се опитва да се бори с лидерството на Фейсбук?

- Не, ние се опитваме да създадем нещо различно. По света има много социални мрежи и много реални клубове, но ние искаме да създадем хибрид между двете. Нашият клуб ще съчетава предимствата на виртуалното и на реалното общуване. Ние не се опитваме да се конкурираме с Фейсбук. Напротив, използваме го като основа, над която искаме да надградим допълнителна функционалност.

- Добре тогава, можем ли да наречем вашия клуб Фейсбук на живо?

- Да, това е доста по-близо до нашата идея. Ние искаме да направим реален клуб, където се срещат реални хора, но това да е съчетано с предимствата на социалните мрежи. При нас хората ще си знаят имената и дори ще могат да гласуват един за друг, като по този начин изразяват своето одобрение или неодобрение.

- Не ми харесва идеята, че когато някой в клуба не ме харесва ще може да гласува против мен. Доколкото разбрах, това ще ми смъкне рейтинга, а това ще има реално изражение и ниския рейтинг дори може да доведе до забрана да посещавам клуба.

- Така е, не е приятно когато другите имат право да те оценяват, но ние живеем в демокрация. Всеки има право да избира и да бъде избиран. Когато гласуват за теб, ще ти хареса, но когато гласуват против теб, ще ти стане неприятно. Все пак, каква е алтернативата? В обикновените клубове, когато двама не се харесват се гледат лошо или се хващат за гушите и започват да се налагат и да чупят инвентара. Не е ли по-културно, просто да гласуват един срещу друг. Не е ли по-добре да не те пускат в клуба, заради нисък рейтинг, отколкото да ти счупят зъбите и ти сам да се откажеш да ходиш?

- Можем ли да кажем, че клуб „Всички се познават“ е нещо като клуб за запознанства?

- Не, определено не! Ако бяхме клуб за запознанства щяхме да се казваме: „Никой никого не познава, ама дай боже да се запознаят“. Ние искаме да направи един семеен клуб. Тук трябва да е мястото където можеш да доведеш детето си, а детето да може да доведе баба си и дядо си. Дори и да се случи да се запознаете с някого, това ще е по-скоро с цел провеждане на интелектуален разговор или просто за да си побъбрите с непознат. При нас мястото не е подходящо за флиртове и сексуални авантюри. За тези неща е нужна по-голяма дискретност, а това не може да се очаква на място където всички се познават.

- След като използвате Фейсбук, като основа над която надграждате, значи ли това, че за да стана аз член на вашият клуб, задължително трябва да имам регистрация във Фейсбук?

- Не, е задължително, но е желателно. Може просто да се регистрирате на нашата страница (www.poznat.bg) като дадете името си и една снимка, но ако се регистрирате през Фейсбук ще дадете много повече информация за себе си. Хората ще могат да видят вашия Фейсбук профил, а това е много повече от едно голо име. Ако сте дали Фейсбук профила си, хората ще могат да ви пишат и да ви предлагат виртуално приятелство.

- Не смятате ли, че по този начин се навлиза в личното пространство на хората. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване