07/14/12 12:54
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Земетресение разтресе Перник и София (Обновена)

Района на земетресението. Карта на земетресението.

Земетресение разтресе Перник и София преди броени минути. Усетено е във всички краища на столицата и в околните села. Регистрирано е в 15.52 ч. Епицентърът му е близо до епицентъра на силното земетресение от 22 май.

Магнитудът е 4.2 по Рихтер според Сеизмичния информационен център при Геофизичния институт на БАН. Според  Европейския средиземноморски сеизмологичен център е 4.5. Американският център дава 4.6 по Рихтер.

Епицентърът, по данни на БАН, е на 28 км западно от София, между Богданов дол (на запад от епицентъра), Батановци (на югозапад от епицентъра), кв. Бела вода (на юг от епицентъра), град Перник (на изток от епицентъра) и Бенева махала (на север от епицентъра).

По данни на американския сеизмологичен център епицентърът 7 км от Перник, на 15 км североизточно от Радомир, на 21 км западно от София, на 21 км югозападно от Костинброд и на 44 км северно от Дупница.

Тези съвпадат частично с дадените отЕвропейския средиземноморски сеизмологичен център, според който епицентърът е на 7 км източно от Перник и на 20 км югозападно от София.

Дълбочината на труса е 1.2 км според БАН, 10 км според Европейския център.Данните на Геофизичния център в Потсдам, Германия се покриват с тези на Европейския средиземноморски сеизмологичен център –  магнитудът е 4.5 по Рихтер, дълбочината е 10 км. Данните от Потсдам все още не са окончателно потвърдени, а са от автоматично отчитане на апаратурата.

Информацията на НАСА сочи, че има магнитна буря след слънчево изригване от висок клас Х 1.4. Такава информация има и от Центъра за прогнози на космическото време и космическия климат.

В Радомир по-страшен е бил тътенът, отколкото самия трус, сигнализираха в OFFNews.bg читатели. Там хората са излезнали по улиците. 

Кметът на Перник Росица Янакиева заяви пред Агенция „Фокус“ и Нова телевизия, че най-силно е усетено земетресението в посока пернишките села Мещица и Витановци, а трусът е бил вертикален. Към момента няма информация за щети, допълни Янакиева.

Очаквайте още информация.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване