07/14/12 11:52
(http://www.klassa.bg/)

„На Изток от Запада” на Мирослав Пенков излезе и в Испания

Книгата на Мирослав Пенков „На Изток от Запада” излезе и на испански език, съобщава най-авторитетният испански вестник „Ел Паис”. „Al este de Occidente” излиза в превод на Даниел Гаскон с логото на Seix Barra в Барселона. Цената на книгата е 18,50 евро, може да бъде закупена и по електронен път за 12,99 евро. Книгата, чието първо издание е в САЩ, излезе на български с логото Сиела. Осемте разказа в този сборник рисуват една България, минала и настояща, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда през погледа на най-обикновени хора – мъже, жени, деца, еничари, комити и хайдути, партизани и кулаци, или пък нашенци в модерно време, едни избрали да останат, а други заминали далеч, макар и само телом.

„Това е първата книга на един съвсем млад автор, който скоро ще навърши 30 години. До скоро за него не знаехме почти нищо. Мирослав Пенков е роден в българия през 1982-ра, вече 11 години живее в САЩ. Светът на детството е „героят” на неговата книга. Детство, което той е пакетирал и затворил в куфар”, пише литературният наблюдател на „Ел Паис”, Кристина Фернандес Кубас, в рубриката „Книга на седмицата”. Авторката акцентира върху някои персонажи от книгата. Впечатлява я Кемал, момиче с обръсната глава и мъжко име, което и напомня легендарната Мария от филма „Козият рог” на Методи Андонов.
„В книгата си младият българин е погледнал и към онези свои връстници, които са имали шанса да стигнат до Америка и да се адаптират там. Благодарение на него надникваме в живота на българската колония, която е намерила в САЩ втората си родина. Трима от тях се завръщат в България, а преживяванията им са повече от любопитни. Великолепни разкази за любов и магия, която заразява и нас, читателите”, пише Кристина Фернандес Кубас. Името на Мирослав Пенков е по-популярно в литературните среди отвъд океана, отколкото в България. През 2008 година неговият разказ „Как купихме Ленин” влиза в антологията „Best American Short Stories 2008”. Три години по-късно едно от най-големите американски издателства „Фарар, Строс енд Жиру” издава сборника му с разкази „На Изток от Запада”, оценен високо в рецензиите на западната преса. Книгата издават по същото време и авторитетните издателства “Ходън енд Стоутън” (Лондон) и “Дабълдей” (Торонто). Последва и българското издание – на Сиела. Роден през 1982 в Габрово и завършил столичната Английска гимназия, Миро заминава за Америка през 2001 г. Учи психология в Университета в Арканзас, а после записва магистърска програма по творческо писане. Днес e преподавател по творческо писане в Университета в Северен Тексас и редактор на списанието „American Literary Review”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване