07/15/12 13:40
(http://www.klassa.bg/)

260 000 японци напускат домовете си заради опасност от наводнения

Продължаващите от седмица проливни дъждове принудиха властите в южния японски остров Кюшу да наредят безпрецедентна евакуация на над 260 000 жители, предаде Би Би Си. 24 души са загинали досега при наводненията. Временна евакуация е задействана на цялата територия на град Янагава, с население 70 000 души, в префектура Фукуока.
Излезлите от коритата си реки потопиха стотици сгради и в префектурите Кумамото, Сага и Оита. Хората, напускащи  домовете си, са преместени във временни убежища, разположени в спортни зали, училища и обществени сгради. Към премиера е създаден специален щаб за реакция на стихийното бедствие.
Наводненията блокираха трафика и по ключови магистрали на острова. Спря и железопътният транспорт.
Националната метеорологична служба на Япония съобщи, че дъждовете са рекордни. В някои райони на острова са паднали над 810 мм. Според прогнозата на синоптиците дъждовете ще продължат и в близките дни, като ще обхванат и основния японски остров Хоншу. В префектура Киото се очакват до 90 мм валежи в час.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване