07/15/12 15:07
(http://www.klassa.bg/)

В „Каолин” взели 1 млн. лева бонуси

Ръководството на фирма "Каолин" си е раздало щедри възнаграждения през последните две години, съобщи сайтът B News в неделя. Цялото разследване на телевизия TV7 ще бъде излъчено в понеделник, 16 юли, в "Гореща точка" с Николай Бареков. От него става ясно, че шефовете на „Каолин” са получили 1 млн. лв. бонуси.
Според друго разследване на телевизията фирма "Каолин" на бизнесмена Иво Прокопиев доставя скъп варовик на частните тецове от комплекса "Марица-изток". Според Емил Георгиев от ПК "Екогласност" фирмата е заблуждавала в отчетите си пред  Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, че е продавала варовика на различни цени на частните и държавните централи в района. Само от тези разлики Прокопиев формирал над 20 млн. лева скрит доход годишно.
Според Георгиев в отчетите е скрито и известно количество от добива на находището в с. Великан, Хасковско, тъй като в противен случай то вече щеше да е изчерпано. Тази дейност фирмата също извършва в нарушение на закона, тъй като не е поискала и извършила смяна на предназначението на земята. Тя все още се води земеделска, но на територията на находище „Великан“ се извършват взривни работи, без които не може да се добива суровина. В резултат са замърсени както земята, така и минералната вода в района на Меричлери, която съдържа наднормени количества арсен.
В хода на разследването си ТВ7 разкри също, че по времето, когато е одобрена последната концесия за добив на варовик, бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, под чието управление са подземните богатства в страната,  е притежавал акции в "Каолин" и следователно е в конфликт на интереси.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване