07/15/12 13:20
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Комитет защитава арестуваните за взрива в Сандански

Учреден е Национален комитет в защита на арестуваните за бомбата в Сандански, съобщиха организаторите.

Комитетът е учреден от неправителствени организации, политически партии като в инициативата участват природозащитници, мотоклубове, няколко фен клуба и граждански сдружения. Съпричастност към комитета, освен националистически организации, са изразили и работнически и селски сдружения и партии.

Целта на сдруженията и организациите в комитета е да дадат гласност на случая, както и да съдействат за набирането на средства за правната защита на арестуваните Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев за взрива в Сандански. В декларацията се казва, че „долуподписаните родители, приятели, съмишленици и Български граждани” вярват в невинността на арестуваните и ще настояват за безпристрастност и обективност на разследващите органи, на прокуратурата и съда.

Сред инициаторите е и бившият лидер на Българския народен съюз Боян Расате. Пред OFFNews.bg той обясни, че младежите са набедени поради липса на капацитет при разследването, което не може да открие истинските извършители на деянието. Момчетата са добре познати в региона, а Николай Йовев е бил един от участниците в протестите в Катуница. Расате смята, че именно заради това той е нарочен от полицията и е арестуван за взрива пред офиса на „Евророма“. Той заяви, че дори има съмнения, че при задържането момчетата са били малтретирани. По отношение на откритите по момчетата следи от амониев нитрат, Расате обясни, че е съмнително и по четиримата да има открити подобни следи. Най-малкото, че за направения взрив пред офиса на „Евророма“ едва ли е било необходимо участието на четирима души. В същото време това вещество може да е попаднало от дрехите им след като младежите са се возили в патрулните полицейски автомобили или докато са лежали в ареста. 

От обясненията на родителите на задържаните младежи става ясно още, че те имат алиби и по време на деянието са били в домовете си. Расате не изключи и възможността от възникване на етническо напрежение, тъй като имало данни за саморазправа със семействата на момчетата. В същото време докато те са в ареста най-вероятно няма да има недоволни, смята Расате. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване