07/15/12 12:52
(http://www.klassa.bg/)

Руснак, американка и японец полетяха към МКС

В 6,40 часа московско време в неделя от космодрума „Байконур“ полетя към Международната космическа станция 33-тата космическа  експедиция, предаде РИА „Новости“. На борда на кораба "Съюз ТМА-05М" се намират руският космонавт Юрий Маленченко, астронавтката от  НАСА  Сунита Уилямс и японският им колега Акихико Хосиде. Те ще останат на борда на космическата станция около половин година и ще проведат близо 40 научни експеримента. Така например Уилямс ще изучава как работи сърдечносъдовата система на астронавтите по време на дълъг полет, а Хосиде ще отглежда малки пресноводни японски рибки.
Очаква се скачването на кораба с МКС да стане в автоматичен режим сутринта на 17 юли.
„Говорих с екипажа след излитането, тримата се чувстват добре“, съобщи ръководителят на „Роскосмос“ Владимир Поповкин. Командир на полета е американката Сунита Уилямс, която  има рекордно постижение на жена, най-дълго време прекарала в Космоса – 195 дни.
В момента на излитането тримата обитатели на МКС са спали, но и да са били будни, не е било възможно да наблюдават старта на бъдещите си гости, тъй като тогава станцията се е намирала на противоположната част на земното кълбо – на около 20 000 км от „Байконур“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване