07/15/12 16:24
(http://www.klassa.bg/)

Хилари Клинтън разговаря с двамата най-силни мъже в Египет

След като разговаря в събота с новия египетски президент Мохамед Мурси, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се срещна в неделя в Кайро и с лидера на Висшия военен съвет фелдмаршал Мохамад Хюсеин Тантауи, предаде Би Би Си. В разговорите Клинтън е подчертала, че САЩ държат да се зачитат гражданските права в страната, включително тези на жените и малцинствата. „Демокрацията е труден процес и се изискват компромиси“, е казала Хилари на двамата най-силни мъже в Египет.
Мурси и Тантауи са в конфликт, след като военните разпуснаха парламента, доминиран от ислямистките партии, които избраха Мурси за президент. Висшият военен съвет също ограничи правомощията на държавния глава, излъчен за първи път на свободни избори след падането на режима на Хосни Мубарак.
Американската администрация се опитва да създаде доверие сред среди, които преди бяха отхвърлени от нея, отбелязват наблюдатели. Когато Кондолиза Райс бе в Кайро през 2005 г., тя заяви категорично, че САЩ не искат да се ангажират с „Мюсюлманските братя“.  Мурси бе избран за президент от името на Партията на свободата и справедливостта, създадена от движението „Мюсюлмански братя“.
Пред хотела, където бе отседнала Клинтън в Кайро, няколко хиляди египтяни протестираха срещу намесата на САЩ във вътрешните работи на страната.
По-късно в неделя, преди да отлети за Израел, Клинтън трябваше да се срещне в Александрия и с лидери на коптите – християнско малцинство, дискриминирано в Египет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване