07/15/12 15:02
(http://www.klassa.bg/)

„Шпигел“: Помощта на ЕС за испанските банки е 100 млрд. евро

Авторитетното германско списание "Шпигел" пише, че Испания ще трябва да разчита на Европейския съюз за справяне с дълговата и финансовата криза до 2028 година, като за целта спасителният фонд на ЕС подготвя пакет от 100 милиарда евро за испанските банки. До края на юли на страната ще бъде отпуснат първият транш от 30 милиарда евро.
"Шпигел" се позовава на поверителен проектоплан, предоставен му от висш служител на Европейския механизъм за финансова стабилност. 20 милиарда евро се предвижда да бъдат отпуснати за укрепване на испанските краткосрочни финансови средства, а 10 милиарда евро да бъдат запазени като финансов буфер при спешни ситуации в дългосрочен план, допълва БТА.
Приетата от правителството програма за икономии и затягане на коланите, която предизвика масово недоволство в Испания, предвижда икономии в размер на над 56 милиарда евро в рамките на следващите 2,5 години. Според "Шпигел" въпреки драстичната програма за икономии 9 милиарда евро не достигат за постигане на целите, поставени като условие от партньорите на страната в еврозоната, а именно намаляване на дефицита през 2014 година под 3% от БВП.
Намирането на липсващите 9 милиарда ще наложи допълнително съкращаване на разходите преди всичко за социални програми и помощи при безработица, което със сигурност още повече ще радикализира испанското общество, предвижда "Шпигел".
Цялата помощ за Испания, която възлиза на 100 милиарда евро, ще бъде отпусната във вид на 4 транша, но според "Шпигел" в следващите 16 години, а именно до 2028 г., страната ще се нуждае от финансовата помощ на ЕС.
Засега все още няма получен коментар на публикацията от испанското министерство на финансите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване