07/16/12 15:23
(http://www.klassa.bg/)

България остава в челната тройка по най-ниска инфлация в ЕС

България остава в челната тройка на страните от ЕС с най-ниска инфлация през юни от едва 1,6%, става ясно от най-новите данни на Евростат, оповестени във вторник. За сравнение през май показателят бе 1,8 на сто, тоест сега е налице известно забавяне на темпа. Преди нас са Швеция - с 0,9%, и Гърция с 1%. Същите три държави бяха „шампиони“ по най-ниска годишна инфлация и през месец май.
Най-голямо е било поскъпването на живота през миналия месец в Унгария (+5,6%), следвана от Естония и Малта с ръст на потребителските цени от 4,4%. В сравнение с май 2012 г. годишната инфлация е намаляла в 8 страни от общността, останала е без промяна в 8 и се е покачила в 10 (за Великобритания няма изнесени данни за юни).
Инфлацията в еврозоната през юни е 2,4% на годишна база. Равнището на цените не се е изменило спрямо предходния месец, а основната причина за това е спадът в цените на горивата. На месечна база има спад на инфлацията с 0,1% през юни спрямо предходния месец май. През май миналата година поскъпването бе 2,7%.
Показателят за 19-и пореден месец е над целевия праг от 2 процента, определен от Европейската централна банка (ЕЦБ). В целия ЕС инфлацията се е ускорила до 2,6 процента спрямо 2,5 процента през май, а към същия период на миналата година поскъпването на живота бе 3,1%. На месечна база изменението на цените спрямо месец май е нулево.
За ръста на инфлацията през юни т.г. най-много е спомогнало поскъпването на алкохола и цигарите с 4,9%, на жилищата и наемите с 3,7% и на транспорта с 3,1%. В същото време комуникациите са поевтинели с 2,8%, разходите за образование – с 0,7 на сто, а тези за  култура и развлечение – с 0,8 на сто. 
Евростат представи и първите си прогнози за търговския баланс на еврозоната с трети страни през месец май. Резултатът е търговски излишък от 6,9 млрд. евро.
Европейският съюз обаче отчита търговски дефицит от 3,8 млрд. евро от взаимоотношенията с трети страни. През май дефицитът бе 14,5 млрд. евро, което показва подобрение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване