07/16/12 15:30
(http://www.klassa.bg/)

Главнокомандващият армията на Северна Корея бе отстранен

Главнокомандващият севернокорейската армия, който бе близък на починалия лидер Ким Чен Ир, е отстранен с решение на партията, предаде Би Би Си. По информация на Централната телеграфна агенция на КНДР началникът на Генщаба Ли Ен Хо (69 г.) е отстранен от „всички постове“ заради болест, но не се посочва каква е тя.
РИА „Новости“ цитира експерт от Университета в Сеул, според когото това решение е свързано с разделянето на властите в страната. Преди седмица на последното си публично участие Ли е изглеждал в отлично здраве, забеляза и АП. Според анализатора за Северна Корея в Международната кризисна група Даниел Пинстън с отстраняването на висшия военен сегашният лидер на КНДР изпраща послание към всички, които биха го предизвикали, независимо че Ли никога не му е противоречал.
Южнокорейската агенция Ренхап информира, че Ли Ен Хо е роден в 1942 г. Той е завършил първо Революционното училище „Мангенде“ в Пхенян  и Военния университет „Ким Ир Сен“ в Пхенян. Освен главнокомандващ армията той е бил член на на Политбюро на  Работническата партия на КНДР  и  заместник-шеф на Централния военен комитет, заедно с Ким Чен Ун. Той оглави Генщаба през декември 2011 г., малко преди смъртта на Ким Чен Ир, и играеше важна роля при предаването на властта на сина му Ким Чен Ун.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване