07/16/12 17:53
(http://www.klassa.bg/)

Есенните бебета са с най-голям шанс да живеят 100 г.

Децата, родени в периода от септември до ноември, имат определено по-големи шансове да доживеят до 100 г. от останалите, съобщава „Ню сайънтист“. Резултатите от изследване на Леонид и Наталия Гаврилови от Чикагския университет, представени в Сан Франциско на годишния конгрес на Американското демографско дружество, потвърждават предишни проучвания на тази тема. 
През 2004 г. немският учен Александър Лерчъл от университета „Якобс“ в Бремен  обяви своите открития за връзката между месеца на раждане и продължителността на живот. Той бе получил статистически достоверни данни за това, че хората, появили се на бял свят от октомври до декември, умират в по-дълбока старост от останалите. Но тогава авторът предположи, че на резултатите може да влияе разликата в условията, в  които са живели тези хора в ранното детство, както и социалният и икономическият статус на семейството.
Леонид и Наталия Гаврилови се опитват да изключат влиянието на тези фактори. Те събират и анализират информация за над 1500 души, доживели 100 години и повече. Всички те са били родени в САЩ между 1880 и 1895 г. За сравнения учените събрали и данни за техните братя, сестри, съпрузи и съпруги. Братята и сестрите са имали същия генетичен фон, както и  дълголетниците, живели са в същите условия в детството като тях, а семейните – и в зряла възраст.
В резултат се оказва, че най-дълго живелите са родени в есенните месеци, а тези с най-кратък живот – през март, май и юли.  За да изключат вероятността, че в тези години през есента е имало пик на раждаемостта, авторите провеждат и такъв анализ, но не откриват сезонни колебания.
Авторите издигат няколко хипотези, за да обяснят феномена на по-голямата продължителност на живот на есенните бебета. Според една от тях те са били подложени на по-малък риск от заразяване със сезонни, главно летни инфекциозни заболявания, които имат трайни отрицателни последствия върху човешкото здраве. Другите хипотези са свързани с дефицит на витамини в организма на майките, раждащи през зимата, пролетта и лятото, както и със сезонните колебания на хормоналния баланс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване