07/16/12 11:24
(http://e-vestnik.bg/)

Журналистика като по татово време - Карбовски във възхвала на Бойко

Мартин Карбовски. Снимка: Булфото

Б. р. - Следващите редове са публицистика във възхвала на Бойко Борисов, поднесена по витиеват начин, така че слагачеството да не е съвсем директно. Ама си е.

Точно по същия начин, по времето на Живков имаше, писатели и публицисти, талантливи и некадърни, които хвалеха първия партиен и държавен ръководител. Факир в това отношение беше Любомир Левчев, който умееше и витиевато, и директно да се обясни в любов на Живков.

Новото време роди нова публицистика, която не се различава от старата, освен по някои жаргонни изрази и по малко по-уличен език. Също и героят Борисов ужасно напомня на Тодор Живков, когото самият той боготвори, и чийто бодигард беше.
Около Борисов се оформя скромна група интелектуалци (не е чак като едно време), които са му фенове и се опитват да го хвалят и защитават дори във време, когато той постоянно дава поводи да бъде критикуван. Тяхната привързаност към Борисов надминава границите на нормалното, те напомнят онези най-верни на Живков писатели, които го бранеха и даваха отпор на движенията срещу него, преди да падне режимът му.

В такива дни да напишеш, че се радваш на по-бързото пътуване до Бургас не е много уместно. Некултурно е даже.
Борисов трябва да знае, че ще бъде наказан за магистрала Тракия. „Само това ли успя да свършиш?!“ ще кажат избирателите и обидено ще се фръцнат. Избирателите искат Борисов в хладилниците си, не в телевизора.

Истерия е всичко днес, което е политика. Само голите гърди по вестниците са повече от истерията.  Голите гърди са червеното за разсейване на електората. Електората е като бик – гледа цици обаче иска и да разкъса някого. В момента сме на такъв политически етап – търси се виновник за електората. С всяко правителство е така. Който е очаквал народна любов, ще страда. Народната любов се дава за повече от магистрала. Примерно за безплатна бира и кебапче. Но не може всеки ден да са избори.

Борисов няма да изгуби симпатиите заради намигване към мома. По тези земи хем искаме да сме морални като американци, хем всеки целува чужда булка по устата, когато никой не го гледа. А булката мълчи с години. Такива работи не се връщат. Напротив – за уважение са. Дори за симпатия. Такива сме.

А Бойко ще продължава да бъде симпатичен на 26 процента от населението. Държи първенство пред Костов, Царя и Станишев. На такъв етап от управлението те вече бяха задраскани. Борисов трябва да изтърпи един вестникарски шквал. Така работи демокрацията.
Как така е възможно някой в управлението да е симпатичен на някого? Българите гледат с ужасно подозрение на това. Не е време да се харесват магистрали. Трябва да се псуват магистрали. Все едно ни е писнало от магистрали.

Подобна истерия е уволняването на една съдийка. Вчера българските съдии показаха лоялност и протестираха заради нея. Много уважавам българските съдии. И не уважавам българските миньори, защото те не са способни да протестират заради един уволнен техен брат. Миньор протестира само за надницата си. Своята. За друг миньор да сте виждали миньори да протестират? Не сте. Но съдии сте виждали.
От десетки години няма уволнена съдийка (б. р. - това не е вярно). И именно това е проблема на съдебната система. И именно затова идват съдии отвън, за да гледат знакови дела. Защото системата е пробита. И е пробита солидарно между повечето съдии и прокурори. Сега има една уволнена съдийка за цвят. Предупредена и уволнена.

Ще ви кажа какво се случва. Досега държавата караше по устав и спазваше правилата измислени от самата нея – така че самата тя да е слаба държава. Днес държавата с всякакви приоми се опитва да си върне територии. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване