07/16/12 13:26
(http://www.klassa.bg/)

Кой печели от високата цена на варовика и как това влияе на цената на тока – в разследване на Диляна Гайтанджиева за TV7

Коя е фирмата, заради която цената на електроенергията от частните ТЕЦ-ове е по-висока и какви бонуси получава ръководството ѝ разкри разследване на Диляна Гайтанджиева във връзка с енергийния „Октопод“. Разследващият журналист на TV7 бе гост в „Гореща точка“ на 16 юли сутринта и разказа подробности за собственика на „Каолин“, а водещият Николай Бареков припомни и връзката на Трайчо Трайков със скандала.
Половин милион лева годишно са допълнителните възнаграждения, които получава ръководството на фирма „Каолин”. Проверка показа, че за последните двe години членовете на Надзорния и Управителния съвет на дружеството са си поделили щедри бонуси от един милион лева – пари, акумулирани от добива и продажбата на подземни богатства, които са изключителна държавна собственост.
„Каолин” продава скъп варовик на двете частни топлоцентрали от комплекса „Марица Изток” - ТЕЦ1 и ТЕЦ3. Варовикът е компонент във формирането на цената на електроенергията. Заради скъпия варовик НЕК, т.е. държавата и всички потребители плащаме много повече за единица произведена електроенергия, тъй като цената на варовика определя 10 % от цената на енергията на частните ТЕЦ-ове. В държавната топлоцентрала – Марица Изток 2, която купува варовик два пъти по-евтино, и цената на електроенергията е двойно по-ниска, показа разследването ни. Мажоритарен собственик на „Каолин” е дружеството „Алфа финанс холдинг” на бизнесмена Иво Прокопиев.
Пред TV7 енергийният министър Делян Добрев призна, че печалбата от продажбата на скъп варовик на частните ТЕЦ-ове възлиза на 20 милиона лева годишно – печалба, която е в пъти по-висока от отчетената от дружеството.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване