07/16/12 17:38
(http://www.klassa.bg/)

„Форбс“: Гърция да последва България с въвеждане на плосък данък

„Мерки за драстични икономии в Гърция? Сигурно, а пък на остров Миконос вали сняг!" - така иронично бизнес изданието Forbes е озаглавило статия, посветена на мерките за икономии в Гърция. От публикацията става ясно, че в последно време според автора на статията не може да се говори за икономии в тази страна, информира vesti.bg.
Свиването на икономиката идва отчасти от икономическата несигурност, но е и ефект от повишаването на данъците във и без това обременения от високи данъци частен сектор.
Резултатът от всичко това е, че 6000 компании вече са изнесли бизнеса си в съседна България, посочва изданието и подчертава какви са предимствата на България в очите на гръцките бизнесмени. Като пример се дават плоският данък от 10% върху доходите и 10-процентен корпоративен данък, ДДС от 20%, който е под 23-те процента ДДС в Гърция, както и валута, обвързана с еврото.
Изданието препоръчва на Гърция да последва българския пример и да въведе плоска данъчна система сега, защото, когато България го е направила, приходите от данъци са се повишили с 5,24% в първата година. Това е много повече, отколкото Гърция успя да събере от всички мерки за повишаване на данъците, коментира изданието.
След като последва този пример, правителството трябва да ореже драматично разходите и така ще получи икономии, съчетани с растеж - същата стратегия, използвана от Роналд Рейгън и Маргарет Тачър през 80-те години.
Електронното издание на списанието публикува финансовите резултати на страната за последните три години. Равносметката показва приходи в размер на 48,491 милиарда евро и разходи за 71,815 милиарда евро през 2009 година, като за следващите две години данните не са много по-различни – приходи от 50,857 милиарда евро и 49,993 милиарда евро и разходи в размер на 66,932 и 70,135 милиарда евро за 2010 и 2011 година.
Докато разходите са продължавали да се трупат, никакви значителни „икономии” не са били направени в Гърция. Може би някои нарочени служби са били орязани, но това е повече рекламен трик, отколкото нещо съществено. Правителствата обичат да премахват служби, които имат висока публичност, но са незначителни от финансова гледна точка, като по този начин създават впечатлението за големи промени.
За пета поредна година Гърция е в рецесия с икономически спад от 6,9% за 2011 година и с прогнозирано свиване от 6,7% през 2012 година. Държавните разходи обаче не са намалели.
Що се касае до доходите от данъци, те са малко, въпреки че данъците непрестанно се увеличават. През периода януари-май 2012 г. приходите от данъците са по-малко, отколкото през същия период на 2009 г. и 2010 г., преди големия лов на нередовни данъкоплатци.
В условия на строги икономии централната власт харчи все повече. Икономиката пък се свива. Би трябвало свиването да идва от намаляване на това харчене.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване