07/17/12 13:36
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът в САЩ е песимистичен за икономиката

Икономисти твърдят, че корпоративните продажби и печалби от началото на тази година се топят и това ги кара да са песимистично настроени за икономическия растеж в краткосрочен план, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА и Profit.bg.
Анализаторите са черногледи и заради потенциалното влияние в САЩ на европейската финансова криза, възможното изтичане през септември на данъчните облекчения от времето на Буш (младши) и перспективите за голямо орязване на федералните разходи. Изследването, направено от Националната асоциация за бизнес икономика (NABE), е установило също по-слабо наемане на служители, потвърждавайки тенденцията в месечните правителствени доклади за заетостта през последно време.
В тримесечното проучване сред 67 икономисти, работещи за компании или браншови сдружения, 22 процента са съобщили за нарастване на заетостта през юни, което е по-малко в сравнение с около 30 процента в предишните три изследвания и 42 процента точно преди година. Положително е, че само 9 процента посочват спад на заетостта. Останалите са отговорили, че показателят не се е променил. Само 39 процента от анкетираните икономисти информират за нарастване на продажбите в техните компании през юли - спад спрямо 60 процента през април.
Сходна е тенденцията и при маржовете на корпоративните печалби, като 29 процента отчитат растеж на маржовете през юли спрямо 40 процента през април. На фона на трудното движение на икономиката с вял темп прогностиците са по-мрачно настроени за следващите 12 месеца. В изследването 40 процента са на мнение, че икономиката ще нарасне с 2 процента или по-малко през идната година. Преди три месеца само 23 процента бяха толкова предпазливи, отбелязва АП.
Заради това те имат и по-ниски очаквания за наемането на персонал. Само 23 процента прогнозират, че заетостта ще се увеличи през идните шест месеца - спад спрямо 39 процента, които през април очакваха повече наемане на служители. Икономистите са оптимисти за едно нещо: те виждат малко признаци на инфлация, като много малко от тях са съобщили за по-високи цени или разходи за суровини.
Налице е уникален структурен дисбаланс в щатската икономика, твърди бившият президент на Фед Алън Грийнспан, цитиран от CNBC. Щатската икономика в момента е като нищо, срещано досега, според финансовия експерт. „Най-добрият начин да се опише щатската икономика е като две отделни икономики“, коментира Грийнспан. „Едната в размер на 90-92% от БВП е в относително прилична форма. Останалите 8%, предопределени от склонността на бизнеса и потребителите да правят дългосрочни инвестиции, е в изключително тежко състояние“, допълва още специалистът.
По отношение на очакваните парични стимули от страна на резерва бившият му председател се въздържа от коментари. Той заявява обаче, че настоящите стимули са доказали, че са имали изключително слаб ефект върху икономиката. Данните за системния риск показват, че похарчените над 1 трилион долара в стимули не са били достатъчно ефективни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване