07/17/12 13:45
(http://www.klassa.bg/)

В САЩ създадоха нанолипогел, който ще ускори лечението на рак

Учени от САЩ създадоха нанолипогел, който ще доставя противотуморните лекарства към злокачествените образувания, съобщава EurekAlert! Разработката е дело на специалисти от Йейлския университет начело с Тарек Фахми.
Екипът работи върху проблема за  лечението на злокачествените тумори, които секретират трансформиращ растежен фактор (ТРФ). Тези регулаторни протеини пречат да се развиват местните имунни реакции и допринасят за по-нататъшния растеж на туморите. За засилване на  имунния отговор се използва  пептидът интерлевкин-2. Само че даже високите дози от този противовъзпалителен цитокин невинаги са ефективни.
При експерименти върху мишки с меланома учените решават да използват  интерлевкин-2 в комбинация с инхибитора ТРФ-бета. Проблемът е, че тези молекули твърде много се различават една от друга както по размери, така и по способността да се разтварят във вода. Именно за едновременното доставяне на нужните за лечение вещества до туморите учените разработват нанолипогела. Той представлява сфери от биодеградируем изкуствен липид (нанолипозоми), в които са затворени молекули на интерлевкин-2, а също така и  циклодекстрини (полимерни въглехидрати) в комплекс с инхибитора ТРФ-бета.
Размерите им позволяват безпрепятствено да попадат с потока кръв в капилярната мрежа на туморите. Там протича разрушаване на липидната обвивка и капсулираните вещества започват да си взаимодействат с раковите клетки. Лабораторните изследвания показват значително забавяне растежа на туморите при мишките.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване