07/17/12 14:55
(http://www.klassa.bg/)

Дъждовете провалиха древната церемония по преброяване на лебедите в Темза

Древната церемония, която се провежда всяка година от над 8 века, по преброяване на лебедите по река Темза, бе провалена за първи път в историята, предаде ИТАР-ТАСС от Лондон. Причината – проливни дъждове, които не спират почти от два месеца.
Нивото на водата е много високо, а течението твърде бързо, което не дава възможност да се гарантира безопасността на участниците в церемонията, повечето от които са ученици. Кралският пазител на лебедите Дейвид Барбер каза, че това е прецедент. Заради прогнозата за времето тази година събитието ще бъде прескочено и лебедите няма да бъдат преброени. Орнитолозите освен това са разтревожени, че от дъждовете и наводненията са пострадали гнездата на речните птици, а много двойки не са могли да създадат потомство.
Преброяването на благородните птици, които са собственост на британския монарх, се води от XII век насам. Пищната церемония с кралските преброители в червени дрехи винаги е  била голяма атракция за туристите. През 2009 г. лично кралица Елизабет Втора присъства на броенето, като по този начин показва загрижеността си за опазване на  природата.
ИТАР-ТАСС припомня, че в недалечното минало изящната птица е била сервирана на кралски трапези във Великобритания, Франция и на други ВИП приеми в Европа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване