07/17/12 15:01
(http://www.klassa.bg/)

Еколози се опасяват, че ЕП ще намали „зелените“ реформи

Природозащитни организации, които се опасяват, че Европейският парламент и националните правителства ще отслабят реформите към „позеленяване“ в Общата селскостопанска политика (ОСП), получиха подкрепа от еврокомисаря за селско стопанство и развитие на селските райони Дачиан Чолош, предаде Eur Activ. На среща в понеделник земеделските министри изразиха съмнения за плановете да се подсигурят 30% от директните плащания за фермери, които използват “зелени“ технологии, като стимул да практикуват по-устойчиво земеделие. Освен това доклад, представен същия ден от Комисията по земеделие в Европарламента, повдигна опасенията, че предложенията на Брюксел са твърде сложни.
Въпреки че все още не са договорени окончателната форма и бюджетът за бъдещата селскостопанска политика на ЕС, нараства натискът да се премахнат някои от мерките, целящи опазване на околната среда. В отговор преди речта на Чолош неправителствени организации, като WWF, Slow Food и Pesticide Action Network, облечени като крави, протестираха, скандирайки „Гласувайте за зелена реформа на ОСП“. Моментът е ключов за дискусии сега и ние не сме доволни от начина, по който те протичат... Съветът и парламентът се опитват да размият всички добри елементи в реформата на ОСП, която Еврокомисията предложи, коментира представител на Европейското бюро по околна среда (EEB). Според него предложените реформи в ОСП може да имат положителен икономически ефект сега, както и в дългосрочен аспект за околната среда. “ОСП може да бъде един от ключовете за икономическо възстановяване, водещо до създаване на работни места и устойчив растеж в много европейски региони“, каза той по време на конференция. По думите му някои държави членки са подновили интереса си към селското стопанство по време на кризата.
В предложението за ОСП за периода 2014 г.-2020 г. Еврокомисията настоява за разширяване на екологичните аспекти в селското стопанство. Европарламентът и Съветът на министрите на земеделието обаче опитаха да отслабят някои „зелени“ мерки в предложенията на Чолош.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване