07/17/12 21:27
(http://e-vestnik.bg/)

Какво изпълни Цветанов от обещанията за вътрешната сигурност

Как ГЕРБ ни излъга преди 3 години. По повод поредните лъжи на Цветанов

Колаж: Владимир Дойчинов - Ладо

“Днес Цветан Цветанов ще представи отчет за работата на Министерството на вътрешните работи (МВР) за последните три години. Домакин на събитието ще е заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов, а докладът ще бъде представен на депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Темата на презентацията на Цветанов е  “МВР 2009-2012 г. -равносметката”.”  Дневник.бг, 17 юли 2012

Според мен ще е добре равносметката да се обогати с припомняне на обещанията в тази сфера, с които ГЕРБ спечели изборите. И тъй като се съмнявам, че Цветанов ще направи това сравнение, ще му помогна да равносметне. Ето какво ни обещаха  преди 3 години в управленската си програма “Новият десен договор за България” (с получер посочвам резултатите):

глава XVII. СИГУРНОСТ.

Ред и сигурност за българските граждани

Установяването на ред и сигурност в страната е един от основните приоритети на партия ГЕРБ.

За постигането на това са необходимо следните реформи:
§ Да се предприемат стъпки в посока на децентрализация на правомощията на МВР – да се прехвърлят повече правомощия от министерстото към местната власт – кметовете да назначват и уволняват началниците на местните полицейски управления и противопожарните структури (кметовете се избират с пряк избор, би следвало кмета и назначения от него екип да носи отговорност за нивото на престъпност в конкретния район).

Нищо не изпълниха. Напротив дадоха права на МВР и на вътрешния министър да  контролират/управляват и изборния процес

§ Децентрализация в правомощията на КАТ – отново прехвърляне на правомощия към местната власт.
Нищо не изпълниха.

§ Спиране на „войната по пътищата” - извършване на технологична реформа като се въведат и монтират камери на кръстовищата и оживени места, както и да с предприемат стъпки за пресичане на корупционните практики, като се замени човешкия фактор (КАТ служители) с автоматизирани системи (камери и др.).

Нищо не изпълниха. Всичко остана на нивото постигнато от Румен Петков, вътрешен министър на омразната им Тройна коалиция.

§ Преминаване на структурите на противопожарната сигурност и органите на гражданска защита изцяло към структурите на местната власт (кметовете) с оглед по-добро взаимодействие, адекватно противодействие на бедствията и аварийте и др.;

Нищо не изпълниха.  По-доброто взаимодействие и адекватното противодействие го видяхме при трагедията в с. Бисер, взривовете при Петолъчката и гасенето на пожара на Витоша.

§ Да се осъществи тясно взаимодействие между Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и съдебната система, както и да се създаде единна информационна система между тези институции;
Нищо не изпълниха. Тясното взаимодействие се изрази в несекващите нападки, обвинения и клеветиш на вътрешния министър Цветанов към съдебната система. За единната информационна система дори не се и говори.

§ Намаляване на данъчното и осигурително бреме с оглед намаляване дела на сивата икономика;

Нищо не изпълниха.

Агенция За Национална Сигурност (АНС)
Считаме, че правомощията на АНС трябва да включват оперативни и разследващи функции – в състава й да бъдат включени прокурори и дознатели, който да са в състояние кометентно и професионално да водят разследвания.

Нищо не изпълниха. Напротив - орязаха още повече правомощията на съществуващата ДАНС.

Ръководството на АНС следва да се избира и назначава от Народното събрание (НС) с квалифицирано мнозинство. То може да включва едноличен ръководен орган, който да се подпомага от колективен орган – съвет, избрани за мандат от 7 години. Стратегическите решенията в АНС следва да се вземат с квалифицирано мнозинство.
Нищо не изпълниха.

Ръководството на АНС трябва да се избира и да се отчита ежемесечно за свършената работа пред НС с цел постигане на прозрачност и граждански контрол върху работата й. Ръководството да се избира от НС, а Президентът да издава указа за назначаването му, както ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване