07/17/12 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Митничари тръгват на протест срещу преместването в Русе

Служители от Централното митническо управление на Агенция „Митници” ще протестират пред Министерството на финансите против промените в Закона за администрацията, които предвиждат управлението да бъде преместено в Русе, съобщи Анета Шаркова, член на Инициативния комитет срещу преместването, цитирана от агенция „Фокус“. Шествието ще тръгне в четвъртък в  17.30 часа от сградата на Агенция „Митници”. Има разрешение за двучасов митинг от 18.00 часа пред сградата на финансовото министерство. Отправили сме покана и към колеги от Столична митница и митницата на аерогара София, към Изпълнителна агенция „Морска администрация”, към НАП, ако желаят, да ни подкрепят, каза тя.
Крайната цел на протестиращите е да няма преместване на управлението в Русе. За момента атакуваме подготвяните промени в Закона за администрацията, които ще засегнат всички държавни администрации. По тази причина сме поканили служителите в администрацията да ни подкрепят. Това са промени, които налагат след това промени в Закона за държавния служител, Кодекса на труда, Закона за администрацията, както и в Закона за митниците и в Кодекса на търговското корабоплаване. Смятаме, че тези промени на нормативната база са противоконституционни, нарушават всякакви човешки и граждански права, каза Анета Шаркова. Митническите служители се надяват в четвъртък да се стигне поне до разговор с финансовия министър Симеон Дянков, който предложи т. нар. деконцентрация на администрацията – изместването на административни структури в различни градове на страната. Държавата няма финансов ресурс да обезпечи една такава деконцентрация. Заплашени са приходите, заплашен е стабилитетът на администрацията и на държавата, коментира пред националното радио Стефан Стефанов, експерт в централната митническа администрация. Той обясни, че разчита премиерът Бойко Борисов да е арбитър в спора между митническите служители и финансовия министър за седалището на агенцията.
Служителите на ведомството подготвят и писмо до Борисов с исканията си, в което се посочва, че подготвяните законодателни промени, с които да се регламентира изместването на държавни административни структури, нарушават основни демократични принципи, човешки и граждански права и напомнят тоталитарен подход на управление.
Това не е първото писмено противопоставяне на административната реформа, припомня националното радио. В средата на май повече от 80% от служителите на Националната агенция за приходите (НАП) и митниците в София внесоха в Министерския съвет подписка срещу преместването на администрацията.
Административната реформа е решена. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти във връзка с предстоящия протест на служители от Централното митническо управление. Въпрос на време е да стане. Никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник, както никой не е роден банкер, каза министърът. Според него има много работа за тези, които искат да работят, и на последните обявени конкурси по 100 души са се конкурирали за едно място в Агенция „Митници”. „Има достатъчно кадърни хора, така че съм убеден, че ако някои хора решат, че не искат да са митничари, а да са нещо друго, други хора ще дойдат и ще си свършат добре работата“, твърди финансовият министър.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване