07/17/12 14:16
(http://www.klassa.bg/)

Неуспешните опити в приватизацията губят време

Кризисната 2012 година засега удря здраво българската приватизация. Първо на два пъти бе прекратен търгът за 100 процента от строителното предприятие "Техноекспортстрой", при това при снижаваща се цена. Въпреки славата и пазарите на дружеството на четири континента до изтичането на крайния срок за закупуване на книжата за третия опит за приватизация се появиха само 3-ма кандидати. И тъй като сега методът за раздържавяване е конкурс, можем само да гадаем каква е цената и дали ще я плати някой тази година. Защото следващия път цената ще е не 68,60, а примерно - около 20 млн. лева, но след няколко неуспешни опита, които отнемат време.   
Зле тръгна и друга голяма сделка - за "БДЖ-Товарни превози". От шестима, закупили конкурсните книжа, само един - „Дует реълуей България", поиска да бъде допуснат до секретна документация, без което не може да участва в състезанието. Е, сега "Дуетът" ще се състезава със себе си, ако бъде допуснат, разбира се. Защото според предварителните изисквания не се допускат офшорни фирми, а „Дует реълуей България" идва май от най-близкия данъчен рай до нас - Кипър.
Кой знае защо обаче от приватизационното ведомство са решили, че първо се дава достъп до класифицирана информация, а след това се преценява дали съответната фирма отговаря на поставените от него изисквания. Което е чиста загуба на време. Защото, ако на коя да е фирма в рамките на приватизационната процедура  бъде даден достъп до секретна информация, но се окаже, че е регистрирана в офшорна зона, процедурата автоматично трябва да приключи. Затова би било логично първо да се провери дали фирмата изобщо може да участва в конкурса, особено ако е единствен купувач. А не примерно две седмици след допускането й до секретната документация някой да се сети, че от това няма смисъл, защото процедурата и без това се прекратява, за да започне отново.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване