07/17/12 07:31
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Одобриха лекарство, което пази от ХИВ

Американската агенция по храните и лекарствата одобри медикамент, който може да предпази от заразяване с ХИВ здрави хора.

Лекарството „Трувада“ е първото по рода си и ще бъде използвано от хора с висок риск от заразяване.

Медикаментът съдържа вещества, използвани при лечението на вече заболели хора. Предимството му обаче е в това, че то е максимално пречистено и може да се приема като профилактично средство.

За да действат пълноценно, хапчетата трябва да се пият според строг режим и в комбинация да се прилагат всички досега известни превантивни мерки.

Проучванията на фирмата производител Gilead Science Inc. сочат, че „Трувада“ намалява със 75% вероятността от заразяване.

„Днешният ден е исторически момент в борбата срещу ХИВ“, заяви в официално изявление по темата „Травуда“ Маргарет Хамбург – представител на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ.

„Всяка година хиляди хора се заразяват с опасния вирус, въпреки наличието на превантивни мерки. Новото лекарство ще ни позволи да увеличим шансовете за превенция над ХИВ“, допълни още Хамбург.

Медикаментът има и своите критици, които са на мнение, че хората ще изхарчат парите си напразно, тъй като няма да успеят да спазят стриктния план за прием на хапчетата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване