07/17/12 17:38
(http://www.klassa.bg/)

Сражения по главните улици на Дамаск, Путин подкрепи Анан

Сражения се водят по главните улици на Дамаск и на площада, където се намира Централната банка на Сирия, предаде Би Би Си. Сирийското правителство използва бойни хеликоптери, за да потуши въстанието, което обхвана квартали на столицата, предаде АФП. Очевидци предават, че машините кръжат над жилищни сгради и обстрелват позициите на противниците на режима. Сражения се водят в районите Кабун, Мидан и Хаджар Асуад вече трети ден. Свободната армия на Сирия започна мащабна офанзива на 16 юли в цялата страна и успя да вземе под свой контрол един от районите на град Хомс и да укрепи позициите си в Хама. Това е отмъщение за варварското убийство на 12 юли в Тремсех, когато загинаха 150 души, главно мирни жители. Въстаниците и армията на режима взаимно се обвиняват за клането.
В същото време във вторник следобед специалният пратеник за Сирия на ООН Кофи Анан разговаря в Москва с руския президент Владимир Путин. След срещата от Кремъл заявиха, че Русия ще подкрепя с всички сили мирния план на Анан като единствен път за постигане край на насилието в арабската държава. Западните държави обаче готвят нова резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която предвижда санкции срещу Асад. Москва и Пекин вече се обявиха против.
Би Би Си разговаря с бившия посланик на Сирия в Ирак Науф Фарес, който преди дни напусна поста си  и мина на страната на въстаниците. Той твърди, че  режимът на Башар Асад няма да се поколебае да използва химическо оръжие, ако бъде притиснат. Фарес каза още, че бомбардировките в различни градове на Сирия са ръководени от правителството в сътрудничество с „Ал Кайда“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване