07/17/12 14:10
(http://www.klassa.bg/)

Фармацевтите излязоха на протест, предупреждават за фалити

Фармацевти от цялата страна протестираха пред Министерството на здравеопазването (МЗ) във вторник заради намаляването на надценките на цените на лекарствата. Тази мярка бе предложена от МЗ като част от стратегията за намаляването на цените на медикаментите. Протестиращите бяха издигнали плакати „Аптеката не е магазин, вашето здраве не е стока”, „Поредната лъжа към пациентите за по-евтини лекарства” и др.
„Достъпът до лекарства няма да стане такъв, какъвто всички фармацевти желаем – адекватен. Аптеките няма да имат тази наличност, която да отговаря на потребностите на населението. Усещаме привкуса на някакъв тежък популизъм и лобизъм, когато министерството се намесва в тази сфера с непазарни механизми, потърпевши са пациентите, защото крайните цени ще бъдат още по-високи. Няма да паднат цените на лекарствата – напротив. Ще се създаде изкуствен дефицит на лекарства в аптеките. Няма да има достъп до отдалечените места и ще се наложи хората да пътуват. Нужна е нова ценова политика, нека се намали ДДС“, заяви зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Аделина Любенова.
Според протестиращите фармацевти и собственици на аптеки ДДС върху цените на лекарствата у нас е на едно от най-високите нива в Европа.
Законодателна промяна трябва да има, ако има икономическа обосновка - кой ще спечели, кой ще загуби, заслужава ли си тя да бъде направена и каква е практиката в ЕС. Това каза пред журналисти Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз.
„По-голямата част днес тук са колеги от аптеки, които имат повече от един човек. Старали сме се единствени аптеки в дадено населено място да не затворят, ако има затворени, те да са там, където има повече аптеки”, каза Ненчев.
„На пациентите като цена това 2% намаление на надценката на лекарствата няма да се отрази, защото на 10 лева 30 стотинки трудно ще бъдат усетени, след като в момента има аптеки, които продават на 9 лева. На аптеките ще се отрази липсата на финансов ресурс за една заплата и ще трябва да бъдат намалени заплатите на колегите с 20%”, обясни Ненчев.
 Някои аптеки няма да издържат, тъй като разходите им ще станат повече от приходите и просто ще фалират, обясниха още протестиращите фармацевти.
„Целта ни не е да закриваме аптеки, целта ни е цените на лекарствата да бъдат намалени, затова и предложенията са различни.“ Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
„Не виждам защо се протестира пред Министерството на здравеопазването, защото промените са в полза на пациентите. Доскоро бях народен представител и хората многократно са заявявали, че средствата им не стигат, за да си закупят лекарства. В Закона за лекарствените средства се предлага намаляване с 50% на таксите за разкриване на аптеки, а не както се казва на протеста, че ще закриваме аптеки“, каза Атанасова
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване