07/18/12 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Археолози вярват, че са намерили скелета на Мона Лиза

Археолози вярват, че са намерили останките на Мона Лиза, пише британският в. „Дейли мейл“. Изследователите са намерили скелет в манастир във Флоренция, който предполагат, че е на Лиза Герардини, съпругата на търговеца на коприна, вдъхновила Леонардо да Винчи за безсмъртния му шедьовър.
Разкопките са извършени  в средновековния манастир „Санта Урсула“ във Флоренция. Там е била погребана Лиза Герардини, жената на богатия флорентински търговец Франческо дел Джокондо, която великият художник избира за модел.  В Италия Мона Лиза е по-известна като Джокондата.
Преди година археолозите започват разкопки в изоставения манастир. Първо те е трябвало да пробият дебел бетон, поставен заради проект сградата да се превърне в казарма. Но те бързо стигат до злато и намират крипта, където смятат, че е било последното земно място на Лиза. Скоро след това на 5 метра под пода те откриват череп с човешки размер и фрагменти от кости. Тогава разкопките спират заради изчерпване на средствата за екипа, но са възобновени миналия месец. И тази седмица  специалистите стигат до голямата находка – човешки скелет
Той ще бъде подложен на ДНК анализ, за да се установи дали е свързан с черепа от миналата година. Когато се докаже, че те принадлежат на Лиза, ще се направи опит се възстанови лицето и тогава ще се види дали то прилича на 500-годишната версия на Да Винчи.
Силвано Винчети, който ръководи екипа от археолози, казва, че  засега те са сигурни в едно - че в манастира са намерени човешки кости, които не е изключено да принадлежат на съпругата на Франческо дел Джокондо. На разкопките е присъствала и Наталия Гучардини Строци, която е родственица на Лица Герардини и също така близка приятелка на британския принц Чарлз и на бившия премиер Тони Блеър. Тя споделя: „Бях страшно развълнувана , когато се откри скелетът. Сигурна съм, че това е мястото, където е погребана Лиза.“
Професор Винчети е световноизвестен археолог. Преди година той използва същия метод с дълбоко проникващ радар за намиране останките на Караваджо, също прочут художник от Ренесанса. Пак мината година в стила на Дан Браун ученият заяви, че в очите на Мона Лиза е скрито съобщение, след като ги изследва с мощна лупа. 
Да Винчи започва да рисува най-известната картина в света през 1503 или 1504 г. и я завършва през 1519 г., малко преди смъртта си, когато вече се е преместил във Франция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване