07/18/12 17:41
(http://www.klassa.bg/)

БДЖ фалира до 3 месеца заради отрязана субсидия

Без държавна субсидия БДЖ ще фалира до 3 месеца, прогнозира пред klassa.bg Петър Бунев, председател на синдикалната железничарска организация към КНСБ. Според него няма да има възможност и за извършване на ремонтите на вагоните, необходими за нормалната дейност на дружеството.
След заседанието на Министерския съвет в сряда транспортният министър Ивайло Московски призна, че от 1 юли държавната субсидия за националния превозвач е спряна. До края на годината компанията трябваше да получи близо 80 млн. лв. Причината са неизплатени задължения по заем от 55 млн. лв. към Световната банка от 1995 г. Проверка на klassa.bg показа, че по заема до края 2015 г. трябва да бъдат изплатени 12,7 млн. лв. В края на миналата година просрочието е от 5,9 млн. лв.
Според министър Московски проблем при изплащането на заема е фактът, че той е сключен навремето от НК БДЖ. През 2002 г. след разделянето на компанията на инфраструктура и превозвач БДЖ продължава да изплаща парите по договора, въпреки че основната част от кредита отива за инвестиции в НК „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).
„Ако се наложи предоговаряне на заема със Световната банка, това ще е една излишна и тромава процедура“, коментира пред klassa.bg Йордан Мирчев, бивш депутат от НДСВ и генерален директор на НК БДЖ по време на разделянето й. По думите му около 30% от парите са влезли в превозвача, а 70% - в инфраструктурата. Той бе категоричен, че до края на 2009 г. заемът е бил обслужван коректно и в срок. По думите на Мирчев най-лесният вариант за решаване на проблема е сключване на договор между двете компании, като БДЖ продължи да обслужва кредита, а инфраструктурата да изчиства своята част чрез разплащанията си с тях. Той определи размера на оставащите за плащане суми до края на 2015 година като несъпоставимо малък спрямо загубите, които компанията ще натрупа от спряната държавна субсидия.
Междувременно експерти прогнозираха, че при спряно за дълъг срок държавно финансиране БДЖ ще трябва поетапно да спира влакове, и то в още в следващите седмици. Според тях компанията трябва да предприеме стъпки за разваляне на договора за обществена услуга, като на първо време спре дотираните губещи жп линии. Като втора стъпка е възможно да бъдат спрени всички карти с намаления за различните социални групи, които до момента се финансираха от бюджета. Това ще засегне голям брой ученици, студенти и пенсионери, които в момента пътуват с намаление до 50%.


Прекратиха приватизацията на "Товарни превози"

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекрати публично оповестения конкурс на един етап за продажбата на 2 325 087 дяла, представляващи 100% от капитала на “БДЖ – Товарни превози” EOOД, гр. София, собственост на “Холдинг БДЖ” ЕАД, гр. София. Това съобщиха от агенцията. Мотивите за решението са липсата на сериозен инвеститорски интерес още в началния етап на конкурса и невъзможността да се реализира конкурентна процедура за дружеството.
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол съвместно с Министерството на транспорта и информационните технологии и ръководството на “БДЖ Холдинг” ще направи цялостен анализ и в оптимален срок ще започне нова приватизационна процедура на дружеството.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване