07/18/12 17:47
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел остро разкритикува правителството на Румъния

Европейският съюз остро разкритикува Румъния в сряда, заявявайки, че правителството е  подронило върховенството на закона и независимостта на съдебната система, предаде АП.
В мониторинговия доклад за една от най-младите еврочленки Европейската комисия изразява тревога от „манипулации, удрящи институциите и членове на съда, които имат сериозно отражение върху обществото като цяло“.
Според доклада последните действия на правителството будят загриженост за зачитането на фундаменталните демократични принципи. Брюксел призовава Букурещ да предприеме спешни действия, за да демонстрира тяхното уважение.
Правителството на Виктор Понта организира импийчмънт на президента Траян Бъсеску миналия месец с бързина, която от ЕК смятат за тревожна. В доклада също се казва, че Понта и негови приближени се опитват да установят контрол над съдебната система. 
„Политиците не трябва да сплашват съдии преди взимане на решения или да атакуват съдии, които не харесват, каза председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в сряда, цитиран от „Вашингтон пост“. Барозу добави, че още един мониторингов доклад ще бъде изготвен за Румъния до края на годината.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване