07/18/12 14:45
(http://www.klassa.bg/)

В Дамаск взривиха министъра на отбраната, загина и зетят на президента

Министърът на отбраната на Сирия ген. Дауд Раджиха и неговият заместник Асеф Шаукат, зет на президента Башар Асад, загинаха при самоубийствен атентат в Дамаск, съобщи във вторник по обяд тв „Ал Арабия“, цитирайки държавната телевизия на Сирия. Още няколко министри и висши чиновници са ранени. Сред тях е и министърът на вътрешните работи  Мохамад Ибрахим ал Шаар. Съпругът на сестрата на президента Бушра е починал в болница от раните си според   ливанската телевизия „Ал Манар“. Преди той е оглавявал военното разузнаване на Сирия.
Министърът на информацията на Сирия Омран ал Зугби потвърди смъртта на Шаукат и ген. Раджиха, като каза, че това е „терористичен акт, извършен съвместно с разузнаванията на западните страни и арабските държави от Персийския залив, както и Турция“. „Те ще платят за това престъпление“, закани се министърът.
Според неофициални информации терорист е проникнал в сградата на Службата за сигурност в сирийската столица, когато там се е провеждала среща на силовите министри. Ранените са откарани във военната болница „Шами“, която е под засилена охрана.
В същото време Ройтерс съобщава, че боевете, които от четири дни се водят в Дамаск, са обхванали околностите на президентския дворец. Сутринта на 18 юли въстаниците са предприели атака срещу военното подразделение, което охранява „Народния дворец“ - комплекс от правителствени сгради, разположени над Дамаск, на хълма Касюн. Президентският дворец се намира само на няколкостотин метра. Наблизо има жилищни и административни постройки. Очакват се още подробности за голямата офанзива на въстаниците.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване