07/18/12 00:54
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Депутат от ГЕРБ арестуван за търговия с влияние

Депутатът от ГЕРБ  е арестуван за търговия с влияние. 

Димитър Аврамов е задържан при специализирана операция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и ДАНС под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Борис Велчев Стелияна Кожухарова.

Народният избраник е поискал и получил 50 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областната дирекция „Земеделие“ във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Аврамов е задържан за 24 часа с полицейска мярка.

Главният прокурор Борис Велчев е уведомил за случая председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В четвъртък сутринта ще бъде поискано сваляне на депутатския имунитет на Димитър Аврамов.

Аврамов за втори път влиза в грандиозен скандал. В края на март миналата година заедно с колегата си от ГЕРБ Стоян Гюзелев той бе осъден за конфликт на интереси

 Причината бе, че са предложили и гласували поправка в Закона за земята, от която те самите са били лично заинтересовани.

Въпросните поправки имаха трима вносители – Аврамов, Гюзелев и Десислава Танева. Танева обаче тихомълком бе измъкната от скандала и по-късно внесе още по-лобистките поправки в Закона за горите, които предизивикаха блокадите на Орлов мост.

 Наказанието за Гюзелев и Аврамов бе по 5000 лева глоба. Двамата не бяха освободени от длъжност с оправданието, че имат депутатски имунитет.

Адвокат и на двамата бе колегата им от ГЕРБ Емил Радев. Основната му теза бе, че след скандала двамата само са оттеглили законопроекта си и понеже не се е стигнало до гласуване, те са невинни. Съдиите не му повярваха.

 Димитър Аврамов е депутат от Монтана. Той държи 30% от акциите на „Гала инвест холдинг“ АД, а това дружество е собственик на 90% от капитала на „Игал“ ООД. „Игал“ от своя страна е арендатор и наемател на земеделски земи през 2008-2010 г. Според справка на земеделското министерство през 2008 г. в това си качество „Игал“ ООД е заявил 620,78 декара обработваеми площи, през 2009 г. – 620 декара, през 2010 г. – 2 231,13 декара.

Роденият през 1977 година Аврамов е член на Контролния съвет на Съюза на птицевъдите, но е по-известен с любовта си към ездата. В началото на мандата си той нашумя с това, че семейната му фирма  работи без комплексно разрешително и при нарушаване на санитарно-защитна зона в Монтана.  Обектът се оказа финансиран по Програма САПАРД на Европейския съюз. Дела, свързани със САПАРД и  “Земеделие“ са сред петте знакови дела, които Европа ще следи у нас.

За изчистване на имиджа след скандала изненадващо съпругата му Илонка Аврамова получи приза „Евробизнесдама на годината“.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване