07/18/12 14:48
(http://www.klassa.bg/)

Млада жена с рак на яйчниците роди здраво бебе

Ванеса Пастор чу диагнозата рак на яйчника през 2009-та, когато болестта бе в начален стадий. В болница в Сарагоса извадиха болния яйчник и я предупредиха, че не след дълго трябва да отстранят и другия. Което означава край на шанса да стане майка. Ванеса потърси помощ в Института Dexeus в Барселона, където се подложи на процедура за стимулиране на яйчниковата активност, а след това и на хормонална терапия. Гинеколозите успяха да извадят зрели яйцеклетки и да ги замразят. Благодарение на тази процедура преди броени дни Ванеса роди здраво бебе.
"Имах толкова силно желание да стана майка, че дори за миг не се поколебах да се подложа на всички процедури. Синът ми Марио е награда за всичките ми мъки“, разказа Ванеса на пресконференция в Барселона. „Тя плачеше и се бореше. А ние я подкрепяхме“, допълни медикът експерт Рафаел Фабрегас.
Борба с времето
„Туморът бе от малките, но въпреки това трябваше да се борим с времето, разказва д-р Фабрегас. Трябваше много бързо да стимулираме яйчниковата продукция и да замразим яйцеклетките. Не трябваше да се бавим и с отстраняването на яйчника. За месец и половина успяхме с първата част от лечението. После Ванеса влезе в хирургическата клиника за отстраняване на яйчника. Месец и половина след операцията Ванеса се подложи да нова операция – присаждане на яйцеклетките, оплодени от сперматозоидите на нейния партньор. Приложихме класическо ин витро. Получиха се два ембриона, само един оцеля. След 39 седмици се роди Марио. Ванеса е здрава.“
Историята на щастливата 31- годишна майка, надвила болестта, гръмна по всички испански медии. Освен това тя е разказана и като научно постижение в 'Journal of Assisted Reproduction and Genetics'.
Късметът на Ванеса е, че ракът е диагностичиран в много ранен стадий. Запазването на фертилността при жени, болни от рак се прилага успешно и при пациентки с рак на гърдата и с ендометриоза.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване