07/18/12 16:00
(http://www.klassa.bg/)

Партията на Джибрил печели вота в Либия

Съюзът на националните сили на бившия премиер на временното правителство на Либия Махмуд Джибрил печели изборите за Всенароден национален конгрес. Според оповестените  данни на ЦИК, цитирани от ИТАР-ТАСС, партията на Джибрил взима 39 от 80 депутатски места, отредени за политическите партии. На второ място е Партията на справедливостта и строителството (либийският клон на „Мюсюлмански братя“) – 17 места. Останалите 24 депутатски кресла остават  за няколко малки политически формирования, главно регионални. От ЦИК обаче уточняват, че тези резултати са предварителни, а окончателните ще станат известни след две седмици.
Наблюдатели очакват да видят какви коалиции ще се формират, за да да направят оценката си. Ислямистите бяха заявили, че са разочаровани от поражението си, но не са решили дали да участват в бъдещо коалиционно правителство.
Във Всенародния народен конгрес ще има и 120 депутати, избрани като независими.
Това бяха първите избори в страната след падането на режима на полковник Кадафи. Конгресът трябва да замени Преходния национален съвет.
Вотът на 7 юли, в който участваха 2,7 милиона либийци,  не мина без инциденти. В Бенгази бе свален хеликоптер, пренасящ бюлетини, а в редица градове имаше нападение над избирателни участъци. Заради мерки за сигурност 100 от 1500 избирателни пункта не можаха да бъдат отворени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване