07/18/12 15:05
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Терористичен атентат на летище Бургас

Взрив избухна към 17.30 ч. на летището в Бургас.

По първоначална официална информация на МВР трима души са загинали, но броят им със сигурност е много повече.

Според неофициални данни ранените са около 20.

Минути преди това имаше информация, че са загинали почти всичките 50 пътници в автобуса.

Според данни на БНР във взривения автобус е имало 40 туристи. Към моментa Българското национално радио съобщава за осем загинали и петима в критично състояние.

По неофициална информация може да се говори за атентат.

Взривен е един автобус, но от експлозията са пострадали и други три. Състоянието на туристите в тях не е критично.

Летище Бургас е затворено и полетите се пренасочват към Варна.

Според сайта на Летище Бургас полет на „Air Via“ от Тел Авив е кацнал в 16.50 ч.

Информацията е потвърдена и от кмета на Бургас Димитър Николов.

Към мястото бяха изпратени всички налични линейки от Бургас и района и екипи на полицията.

Районът е отцепен.  Болниците бяха подготвени да приемат пострадалите.

Президентът Росен Плевнелиев, който днес бе на посещение в Поморие, вече е на мястото на инцидента.

Очаква се в най-скоро време там да пристигне и министърът на външните работи Николай Младенов.

За Бургас пътуват също премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и директорът на Военно-медицинска академия Стоян Тонев. Здравният министър Десислава Атанасова също пътува за мястото на инцидента.

По заповед на Борисов са изпратени два самолета, оборудвани с техника на Дирекция- „Оперативно-техническа информация“ и с медицинска техника.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила засилено полицейско присъствие около всички места, свързани с еврейската общност и около местата, където пребивават еврейски граждани.

Израел е изпратил самолет с парамедици, който се очаква да пристигне в Бургас до 21 ч, съобщи Израелското армейско радио.

Очевидци твърдят, че пристигналите пътници са се качили на автобус с пловдивска регистрация към „Слънчев бряг“. Взривът е станал на паркинга на летището.

„Яко ни разтресе, базата ни е на 200 м от летището. Чу се силен взрив и след 20 секунди се появи черен дим. В момента летят линейки от всички посоки“, пише читателят на OFFNews.bg  Явор Атанасов.

Той е служител на фирма „Вромос“, която е в близост до летището в Бургас.

Според информация от друг читател на OFFNews.bg е вероятно групата израелски туристи  да е пристигнала в страната ни, за да играе  хазарт на „Слънчев бряг“. Тези посещения били честа практика и траели по 2-3 дни.

Преди България израелските туристи посещавали Турция, но от известно време хазартните игри там били забранени.  

Те сменили дестинацията си и защото посещенията им в югоизточната ни съседка били предсказуеми и можели да бъдат обект на атентат. 

„Седнахме в автобусите, които тръгваха към хотела. Ние бяхме в автобус N4, а след това видяхме как автобус N2 се взриви и се издигна ярък пламък. Взривът започна от багажника на автобуса. Хората излизаха от прозорците, за да не настъпват телата. След това всички околни автобуси бяхме прибрани обратно на терминала и започнаха да ни преброяват“, разказва очевидец, цитиран от израелската информационна агенция „Курсор“. 

През януари израелските служби предупредиха българските колеги, че се готви атентат в български зимен курорт. 

Шефът на отдела по сигурността в Министерството на транспорта в Израел Дани Шенар се е свързал с колегите си в София и Атина с молба да засилят сигурността в автобусите, превозващи израелски туристи.

„Осъзнаваме, че най-слабата точка по отношение на сигурността са автобусите. Това е, защото има много добри условия в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме. Предупреждението ни обаче не е провокирано от какъвто и да е специфичен сигнал, опроверга слуховете тогава Шенар.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване