07/19/12 17:55
(http://www.klassa.bg/)

65 израелски туристи отпътуваха с правителствения „Еърбъс“

65 израелски туристи са отпътували в четвъртък сутринта с правителствения самолет „Еърбъс“, който излетя за Тел Авив по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съобщи външно министерство. Те са част от групата, която стана обект на терористична атака в сряда вечерта. Местата в правителствения самолет са 94. Израелски военен самолет също е излетял от летище Бургас за Тел Авив с 33-ма ранени.
„Няма индикации за анулиране на резервациите за туризъм и почивка от чуждестранни граждани“, заяви Донка Соколова - председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). „Ние писахме вече до нашите колеги - Израелската асоциация на туроператорите, изказахме нашите съболезнования и се надяваме да продължи нашето сътрудничество и да предоставим на техните туристи, както и те на нашите, добър туристически продукт. Това е инцидент, България вече е друга, но нямаме никакви индикации за анулации. Сезонът продължава, това се е случвало в Испания, в Италия, в Турция, така че инцидентът няма да се отрази драстично на туризма“, подчерта Соколова. 
Министърът на туризма, енергетиката и икономиката Делян Добрев също заяви, че заминаващите групи израелски туристи са изявили желание догодина отново да се  върнат в България, защото въпреки трагичния инцидент в сряда вечерта са доволни от почивката си. Обстановката на територията на курортен комплекс Слънчев бряг е спокойна, каза Добрев след среща с туроператори и хотелиери в курорта. Той допълни, че 30 минути след атентата е осигурено засилено полицейско присъствие в хотелите, където почиват израелски туристи. Туристите са споделили, че се чувстват спокойни, както и че почивката им е харесала и биха се върнали отново догодина.
България очаква тази година 150 000 туристи от Израел. Само в четвъртък до края на деня оттам се очакваха още 12 полета с туристи.
Маргарита Постоличева от фирма „Ортанна”, чиито клиенти са пострадалите от вчерашния полет туристи, предложи на министър Добрев, както в самолетите има осигурена охрана за израелските туристи, такава да бъде осигурена и за автобусите. На въпрос, дали тази охрана трябва да бъде осигурена от израелските власти или от българските, тя допълни, че това е въпрос на държавно решение. Маргарита Постоличева каза още, че 50% от туристите, които е трябвало да пристигнат в четвъртък, са анулирали своите резервации, но това било очаквано. Според министъра анулирания има, но те не са тревожни и местата веднага се запълват от туристи от други дестинации.

Това лято е отчетено засилено присъствие на израелски туристи, плажуващи на южната ивица в курорта Слънчев бряг, съобщиха от фирмата концесионер. Наред с останалите туристи, израелците са ценни гости. Те са едни от добрите клиенти, дисциплинирани туристи на плажа и не са създавали проблеми, каза управителят на плажната ивица Кирил Спасов. Той се надява атентатът на летище Бургас да не рефлектира върху туризма като цяло. Това е изключително тежък удар не само за близките на загиналите, но и за нашата страна, тъй като България, в това число и Българското Черноморско крайбрежие, винаги са били предпочитани за отдих и почивка от български и чуждестранни туристи не само поради разнообразието от предлагани туристически продукти и условия в хотелите, но и заради спокойната и гостоприемна атмосфера на плажната ивица, допълни Спасов.
30 туристи от полета в сряда, които са били в четвъртия автобус и не са били засегнати, се намират в пет хотела на територията на комплекса. Осигурен им е транспорт до летището в Бургас, за да отидат и да разпознаят багажа си. Засилени са охраната на територията на комплекс Слънчев бряг и полицейското присъствие, като допълнителни охранителни мерки се взимат и от хотелиерите.
В момента на територията на комплекса има около 1000 израелски туристи, които са настанени в 15-16 хотела, като седем-осем от хотелите са по-населени с туристи от Израел. Около 200 души полицаи се грижат за охраната на курорта.
През 2011 г. израелските туристи представляват 6,1 процента от туристопотока към България, като и в момента хиляди израелци продължават почивката си в морските и балнеолечебните курорти на страната, се казва в специално изявление на работната група  по маркетинг и реклама към Националния съвет по туризъм към министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Подкрепяме единните и адекватни действия, с които правителството и кризисният щаб възстановят нормалната обстановка в Бургас и региона и гарантират спокойната ваканция и престой на всички чуждестранни туристи, които продължават почивката си в страната. По предложение на членовете на работната група туристическите сдружения и туристическият бранш ще съгласуват своите професионални  действия за осигуряване на коректна и точна информация за ситуацията и управление на комуникациите с медиите, туристическите фирми и организации у нас и в чужбина. В тези форсмажорни обстоятелства, от които не е застрахована нито една туристическа страна в света, с реакцията и действията си България като член на ЕС доказва грижата си за сигурността и здравето на туристите, както и за своя имидж на традиционно спокойна и предпочитана туристическа дестинация.



Ивайло Московски: Правим всичко възможно да отворим летище Бургас

Ще направим всичко възможно да отворим летище Бургас  преди 18:00 часа в четвъртък, тoва каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на заседание на кризисния щаб в аерогарата. От сряда вечерта той е на мястото на инцидента, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Всички пътници от и за летище Бургас са пренасочени през летище Варна. Въпреки извънредната ситуация към този момент всички полети са изпълнени спрямо изискванията на авиокомпаниите и в зависимост от времето за пътуване между двете аерогари.
Всички транспортни обекти в страната – летища, пристанища, авто- и жп гари, функционират нормално, при засилени мерки за сигурност.  Временно ще бъде ограничен достъпът на лицата, посрещащи и изпращащи пътниците на аерогарите, а гражданите, на които предстои полет, трябва да се явяват най-малко 2 часа по-рано на летището.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване