07/19/12 07:18
(http://pressclub.bg)

ВМРО-НИЕ: Не защитихме името на БГ пред света и #сигурността на гражданите у нас

ВМРО-НИЕ - лого

Оставихме световната общност да бъде заблудена, че основната вина за атентата в Бургас носи България, вместо външният ни министър ясно да каже, че случилото се е вследствие на чужд, нерешен с години конфликт и че основното притеснение е как на наша територия други воюващи страни уреждат спора си, - се посочва в позиция на ВМРО-НИЕ. В позицията на партията се казва още: "Отговорните за сигурността на страната ни не се справиха и затова след приключване на следствените действия отговорните, начело с министрите на външните и вътрешните работи трябва да подадат оставка, защото не опазиха името и сигурността на България Категорично осъждаме терористичния акт с автобуса на паркинга на бургаското летище “Сарафово”,  при който пострадаха невинни хора. Отказваме да приемем подобни форми на фанатизъм и на зверско, и безпринципно погубване на човешки живот. Настояваме да се предприемат всички необходими действия,  за да не се превърне България в конфликтен регион и място за прицел на терористични действия. Явно е, че “дюнер стратегията” претърпя пълен провал, трябват спешни и адекватни мерки, гарантиращи сигурността както за чуждите туристи у нас, така и за всички български граждани. Нужна е  незабавна реакция от страна на правителството, правилно говорене в подобна критична ситуация, изискване на становище и помощ от страните партнньори в НАТО и ЕС. В деня на критичния доклад на Брюксел за България, в областта обществен ред и сигурност, атентатът на бургаското летище постави тревожно и на дневен ред въпросите:
  1. Защо, при терористичен акт от най-висока обществена значимост и заплаха, българските държавни мъже и българските институции и служби за сигурност мълчаха повече от три часа? За пореден път ставаме свидетели на министри, изпаднали в шок и ужас, но и в мълчание.
  2. Защо след като израелското правителство се събра на спешно заседание заради атентата, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че взривът е дело на Иран и страната му ще отговори на новото предизвикателство, нашето правителство мълчи, въпреки явната опасност страната ни да се превърне в  пряка мишена на близкоизточните конфликти?
  3. Защо, след като още през януари тази година беше съобщено за възможни терористични атаки в България и за настояване от страна на Израел за засилване на мерките за сигурност към израелски туристи, гостуващи в нашите курорти, не са предприети нужните действия, а информацията от страна на МВР- министъра тогава беше, че българските служби за сигуност не разполагат с подобни данни за заплаха.
  4. Защо оставихме  израелската страна да говори вместо нас и министърът на туризма на Израел да каже, че и България влиза в списъка на страните, които са опасни за израелските граждани, и те трябва да се чувстват предупредени, когато планират да идват в страната ни, вместо българските министри да заявят, че няма да допуснат спокойната  и привлекателна като туристическа дестинация наша държава да се превърне в конфликтен район?  Станахме свидетели на престъпно бездействие и липсата на адекватни мерки срещу подобен удар срещу българския туризъм и икономика, и то в разгара на сезона.
  5. Оставихме световната общественост да бъде заблудена, че основната вина за случилото се носи България. Защо не се чу ясно, че вината за това носи един нерешен дългигодини чужд конфликт и че българските граждани са жертва на този конфликт? Защо не се чу ясно, че основният проблем е превръщането на страната ни в територия, на която воюващи страни уреждат спора си? Ето защо след приключване на следствените действия, отговорните за сигурността на страната ни, начело с министрите на външните и вътрешните работи трябва да подадат оставка, защото не опазиха името и сигурността на България.
  6. Защо управляващите ни пак не разбраха, че  не можем да останем встрани от света и процесите в него  и че всички сме в един отбор в борбата срещу тероризма? Когато кметът на Пловдив в миналия мандат Славчо Атанасов заяви, че има опасност поради чужд военен конфликт, нашата страна да стане обект на терористични действия,  някои се присмяха, чувствайки се явно недосегаеми и от друг отбор. Какво ли ще кажат днес, като излязат от мълчанието?
Случилото се е жесток и безпрецедентен за страната ни акт. Изразяваме съболезнования на близките на жертвите, съпричастност към всички пострадали и категоричната си позиция на национално отговорна политическа сила, че не бива да се допуска България от спокойна и мирна държава да се превърне в място, в което фанатизмът и тероризмът да проявават своето ужасно лице."
[spoiler effect="slide"][seriesposts][/spoiler]
Публикувана на 07/19/12 07:18 http://pressclub.bg/politics/20120719/news-109359
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване