07/19/12 21:14
(http://e-vestnik.bg/)

Израелското правителство беше пред разпадане заради военната повинност

в. Ню Йорк таймс

Хиляди ултраортодоксални евреи протестират в Йерусалим срещу закона за военна служба. Снимка: от тв екрана

Най-широката коалиция в Израел от много години се разпадна снощи, разкъсвана от непреодолими различия за това как да се включат ултраортодоксалните евреи и арабските граждани във военната и цивилна служба - фундаментален въпрос за бъдещето на еврейската демокрация.

След като смаяха политическата върхушка с тайно, среднощно споразумение през май, премиерът Бенямин Нетаняху и лидерът на центристката партия “Кадима”, Шаул Мофаз, не успяха да постигнат основната си цел и се съгласиха да се разделят. Въпреки че Нетаняху запазва властта си чрез първоначалното си, по-ограничено мнозинство в парламента, анализатори твърдят, че разделянето е отслабило и двамата лидери и вероятно ще ускори изборите.

Коалицията осигури на Нетаняху абсолютно мнозинство от 94 от общо 120 места в парламента и нов прякор, “Краля на Израел”, а с това и безпрецедентната власт да се занимава със сложни въпроси като буксуващия мирен процес с палестинците и националната отговорност за разрастването на малцинствата в Израел. Вместо това, когато стана дума за военната повинност и разширяване на застрояването на Западния бряг, той предпочете да укрепи съюза си с десни и религиозни фракции.

“Не смятам, че има победители, с изключение може би на ортодоксалните партии - те няма да носят отговорност в обозримото бъдеще”, заяви Йоси Вертер, политически кореспондент на вестник “Аарец”. “Губещите, разбира се, са Нетаняху и Мофаз. Когато лидерите на двете големи партии в Израел сядат и решават да сформират правителство на единството и след 70 дни то се разпада, те не изглеждат като сериозни мъже. Това е направо шега.”

“Изненадващото партньорство между премиера и бившия лидер на опозицията дойде ден след като Нетаняху призова за предсрочни избори заради пропуквания в първоначалната му коалиция. Двамата обещаха да окажат влияние над огромното ново мнозинство, за да прокарат законодателство, което гарантира, че всички граждани ще са равни по отношение на военната и цивилна служба след решение на Върховния съд, което обяви за невалиден закон, освобождаващ от военна повинност хиляди студенти в религиозните академии т. нар. йешива .

Въпросът имаше широк отзвук в общество, което е все по-разкъсвано между светски и религиозни евреи: близо 20 000 души излязоха по улиците на Тел Авив този месец, за да настояват за по-широка военна повинност и за оставка на политиците, които се противопоставят на всеобщото задължение за военна служба.

Преговорите обаче се провалиха, при това при уточняване на детайлите. Кадима си постави целта да зачисли 80 процента от ултраортодоксалните евреи за четири години със сурови финансови наказания за кръшкачите. Под натиска на религиозни партии, които отдавна сътрудничат на фракцията му Ликуд, Нетаняху предложи поетапно решение на въпроса, което Мофаз отхвърли като бягане от отговорност.

“Бях готов да направя компромис, но имах и свои граници, които нямаше да прекрача”, заяви Мофаз пред репортери снощи след като депутати на Кадима гласуваха 25-3, за да напуснат коалицията. “Без повече неискрена подкрепа, която няма реално приложение, време е за действия”.

“Гледам в очите всички онези, които служат, и семействата им и им казвам с голяма честност и почтеност, че се сражавахме за вас”, допълни той. “Не беше лесно да се присъединим към правителството и платих обществена цена за това, но да напусна е единственият ми избор”.

Нетаняху от своя страна публикува изявление, в което изрази съжаление за “решението на Мофаз да се откаже от възможността да направи историческа промяна”.

“Единственият начин това да стане е постепенно и без да се разединява израелското общество.”, каза той, “особено във време, когато държавата Израел е изправена пред много по-сериозни предизвикателства”.

С излизането на парламента в тримесечна ваканция от следващата седмица, липсата на споразумение по нов проектозакон оставя въпроса в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване