07/19/12 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Николай Слатински, експерт по национална сигурност, пред Klassa.bg: Системата ни за сигурност лесно може да бъде пробита

За мен най-важното е, че този атентат доказа, че нашата система за сигурност  може да бъде пробита, а държавата ни не може да гарантира сигурността на гражданите.
Видяхме, че Израел много бързо насочи гнева си срещу Иран, без да има никакви доказателства, но това е разбираемо предвид ситуацията в Близкия изток и отношенията между двете страни.
Още в началото на войната в Ирак, когато България беше непостоянен член на Съвета за сигурност в ООН, моята теза беше, че ние трябва да водим много балансирана външна политика, а не да заставаме на първите редици на готовите лесно да осъдят другия. Две неща генерират актовете на тероризъм. Това са крайно небалансираната външна политика и крайно неефективната ни система за национална сигурност.
Вече сме в XXI век, вече няма абсолютна сигурност, необходима е добре работеща система за управление на рисковете. Вече не може с командарене, вече не може с гасене на пожари, не може с вървене след събитията! Вече се говори за превенция, говори се за ранно сигнализиране.
Понятията риск и ранно предупреждение нямат особена стойност у нас. В някакъв смисъл дори съдбата ни пази, защото при толкова много пропуски в системата ни за национална сигурност въпросът беше не дали ще бъдем ударени, а защо още не сме ударени. Ето че и това стана за голямо съжаление.
В много държави има риск от терористични атаки и се случват атентати. Но и това има елементарно обяснение. В другите държави се случват подобни атентати, но там от 100 опита успява един, а 99 са парирани. Това трябва да ни даде повод да се замислим и като управление, и като опозиция, и като експерти по сигурност, и като гражданско общество, че ние в момента не сме дори на най-ниското ниво, ние сме дори по-зле по отношение на сигурността.
Какво можем да направим, за да подобрим системата си за сигурност, е философски въпрос -  експертите са написали много книги за това.
Ще ви дам един фрапиращ пример. Само преди три дни бях ръководител на една научна работа във Военна академия на едно прекрасно младо момиче, работещо в системата на летищата. Тя защити дипломна работа с тема за сигурността на българските летища. Това момиче, със своето ниско експертно ниво, прогнозира, че е много вероятно да бъдат ударени израелски туристи в България. Всички знаеха това, всички го чувстваха, всички предупреждаваха. За да реагираме адекватно, не трябва да чакаме нещо да ни се случи, а да вървим с два, с три хода напред. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване