07/19/12 15:04
(http://www.klassa.bg/)

Президентът свика заседание на КСНС за терористичния акт в Бургас

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 26 юли 2012 г. в 10 часа на “Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Още в началото на юли т.г. държавният глава обяви свикване на Консултативния съвет за национална сигурност в съответствие с поетия от него ангажимент съветът да провежда заседание в рамките на всеки три месеца. На 6 юли 2012 г. са изпратени писма до всички членове на съвета и те вече са потвърдили участието си в предстоящото заседание.
Темата на КСНС е „Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции“.
В дневния ред на съвета e включена извънредна точка - „Терористичният акт в Бургас – анализ на средата за сигурност; организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за борба с тероризма; изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма“.
По време на заседанието ще бъдат приети и вътрешните правила за работа на КСНС.
Според Закона за КСНС членове на съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание. За участие в заседанието са поканени председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор, началникът на Политическия кабинет на министър-председателя, министърът на правосъдието, главният секретар на Министерството на вътрешните работи, секретарят на Съвета по сигурността към Министерски съвет, директорът на служба „Военна информация” в Министерството на отбраната, директорът на Националната разузнавателна служба и заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов.
В четвъртък  парламентът прие и декларация, с която осъжда терористичния акт, извършен на 18 юли 2012 г. на летище Бургас. Според документа атентатът представлява „провокация към усилията на демократичната общност за постигане на траен световен мир“.
Депутатите изказват съболезнования на близките на загиналите и настояват компетентните български институции да положат всички необходими усилия за разкриване на организаторите и извършителите на терористичния акт.
„България е потресена. Нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора“, се казва още в декларацията на Народното събрание.
Резерви към нея имаха единствено депутатите на „Атака“. Те определиха декларацията като пристрастна, тъй като не осъждала действията на външно министерство. Според Павел Шопов министърът на външните работи Николай Младенов подкрепял терористични групировки в Сирия и това трябвало да бъде упоменато в документа, както и че атентатът е дело на ислямисти. „Атака“ предложи свой вариант на декларация, която обаче бе пратена от председателя на НС Цецка Цачева за разглеждане в парламентарни комисии и отложена за неопределено време.
От „Атака“ все пак гласуваха „за“ общата декларация, подписана от представителите на всички останали парламентарни групи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване