07/20/12 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Бомбени атентати имаше и при най-яките служби в България

„Бомбени атентати в България имаше и когато имаше най-яките служби и се извършваше Възродителният процес“. Това каза в петък министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарен контрол.
При атентата в Буново (на 9 март 1985 г. - б.а.) жертвите пак бяха толкова и само щастливо стечение на обстоятелствата не доведе до повече жертви и ранени, каза още Борисов.
От своя страна парламентарната група на „Коалиция за България“ излезе с декларация, в която обвини правителството, че не осигурява достатъчно сигурност за българските граждани.
Политическата отговорност за атентата на летище Сарафово е ваша, г-н министър-председател, и на ръководеното от вас правителство, каза зам. председателят на ПГ на КБ Ангел Найденов.
Трябва да попитаме – справихте ли се в един от най-важните изпити, които трябваше да държите – да се осигури сигурност на хората в България, за съжаление днес нашият отговор е по-скоро не, заяви още Найденов.
В своя декларация ДПС призоваха да не се слага знак на равенство между исляма и тероризма. „Тероризмът няма религия, няма народност, няма граници. Нито една държава не е застрахована, че на нейната територия няма да бъде извършен акт“, каза от името на парламентарната група Юнал Лютфи.
Лидерът на националистическата партия „Атака“ Волен Сидеров обаче разви тезата си за съществуването на ислямски фундаментализъм в България.
Какво прави България е сложният и много тежък въпрос, каза Сидеров и добави, че Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е била абсолютно неподготвена, защото направленията по борба с тероризма били отдавна разбити от предишните и сегашното правителства.
Изявление направи и президентът Росен Плевнелиев, който бе на посещение във Варна. Според него „страната ни провежда изключително балансирана външна политика и е добър приятел и съсед, но случилото се на летището в Бургас трябва да ни накара да пренастроим някои от системите си и да бъдем по-адекватни на рисковете на 21 век“.
От разговорите му с европейски лидери Плевнелиев стигнал до извода, че атентатът се възприема като проблем на ЕС, който „ще бъде решаван с с цялата сила, компетентност и солидарност на европейските институции“.
Коментар направи и еврокомисарят по бедствията и авариите Кристалина Георгиева. „Всеки терористичен акт, независимо къде и независимо срещу кого, е престъпление срещу цялото човечество. Ето защо на 11 септември 2001 г. всички се чувствахме американци, на 11 март 2004 г. всички бяхме испанци, на 22 юли 2011 г. бяхме норвежци. А днес сме израилтяни и българи“, обясни Георгиева.
Според нея случилото се в България е поредното напомняне, че „живеем в сложен свят, където всички сме взаимно свързани и където никоя държава не е безопасно райско кътче“.
Тя настоява въпреки страховете и уязвимостта, която чувстват хората, те да не позволяват тероризмът да ги хвърли в паника.
Залисани в политически коментари държавните политици пропуснаха да присъстват на поклонението на единствения българин, починал при атентата – шофьорът на автобуса Мустафа Кьосев. На тъжното събитие дойде единствено кметицата на село Юруково, където живееше Кьосев, Емине Еланска.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване