07/20/12 08:18
(http://radiomilena.com/)

Българи от Македония и Тракия честват Илинден заедно в Бургас

13541653311 150x150 Българи от Македония и Тракия честват Илинден заедно в БургасБългари от Тракия и Македония отбелязват заедно датата на избухването на Илинденско-Преображенското въстание – 20 юли /Илинден по стар стил/. Това се прави за пръв път от десетки години. Идеята се заражда в Бургас и нейни инициатори са семейство Добрила и Здравко Здравески от гр. Прилеп, Македония. Преди 2 години те потърсиха политическо убежище в България, заради тежките репресии, на които са били подложени в родината си, заради българското си самосъзнание. Идеята на Здравески е да съберат отново разделените от политическите катаклизми хора от западните и източни краища на България. Един от най-емблематичните български подвизи за национално освобождение е именно Илинденско-Преображенското въстание, връх в дейността на ВМОРО и борбата на останалите под робство българи след Берлинския диктат през 1878 г. Идеологичските бариери, наложени изкуствено след 1944 г. разделиха българската народност и наложиха дългогодишна и тежка пропаст между българите в свободните предели и тези зад граница. Здравески, като пряко пострадали от югославския сърбо-македонизъм, са си поставили за цел да възстановят историческата и родова памет и справедливост. Идеята им е подкрепена от Община Бургас и Община Несебър, „Слънчев бряг” АД и частни спомоществуватели. На поканата за общо отбелязване на славната дата са се отзовали десетки наши сънародници от Вардарска Македония, които вече не се страхуват да изявяват открито своя български произход и да се противопоставят на постулатите на прокомунистическия „македонизъм”. В Бургас са пристигнали гости от Скопие, Охрид, Прилеп, Западните покрайнини. На 20 юли македонски и тракийски българи ще положат заедно венци и цветя на паметниците на българските борци на национална свобода в Морската градина в Бургас: Васил Левски, Христо Ботев, Капитан Петко войвода, Тодор Александров. На откритата естрада „Охлюва” по–късно ще бъде изнесена културно-музикална програма в чест на Илинден. В нея ще участват македонски и тракийски фолклорни групи. Някои от участниците изявиха желание да посетят заедно Странджанското Оборище – местността Петрова нива, където на 28-ми юни 1903 г. е взето решение от делегатите на ВМОРО за вдигането на въоръжено въстание в VII-ми Одрински революционен окръг.

 Българи от Македония и Тракия честват Илинден заедно в Бургас

bookmark Българи от Македония и Тракия честват Илинден заедно в Бургасsvejo Българи от Македония и Тракия честват Илинден заедно в Бургасgoogle Българи от Македония и Тракия честват Илинден заедно в Бургасdelicious Българи от Македония и Тракия честват Илинден заедно в Бургасstumbleupon Българи от Македония и Тракия честват Илинден заедно в Бургасfacebook Българи от Македония и Тракия честват Илинден заедно в БургасСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване