07/20/12 23:23
(http://e-vestnik.bg/)

Израел, САЩ, Иран - напрежението ескалира

в. Файненшъл таймс

“В момента сме на едно мнение”, каза по-рано тази седмица в Ерусалим Хилари Клинтън, малко преди да позира за снимка с израелския премиер Бенямин Нетаняху в хотел “Цитаделата на Давид”.

Темата беше Иран и ядрената му програма. В случай, че посланието не беше достатъчно силно, държавният секретар на САЩ получи доста солидна подкрепа от колегите й в администрацията на Обама. Няколко дни преди пристигането на Клинтън в Ерусалим преди нея там беше съветникът по националната сигурност Том Донилън, а преди това и нейният заместник по политическите въпроси Уилям Бърнс.

След като тя си тръгна от Израел във вторник, местната служба по протокола започна да се подготвя за предстоящата визита на министъра на отбраната Лион Панета. Въпреки изборната година и имайки предвид посещението на Мит Ромни в страната в края на идната седмица, това са си доста официални посещения.

Внезапната вълна от разговори с Израел идва в момент, когато напрежението между САЩ и Иран изглежда отново ескалира вследствие на очевидната безизходица в преговорите между Ислямската република и водещите сили за ядрената й програма, както и налагането на нови тежки санкции от страна на Вашингтон и Европа.

Посред многократните заплахи на Техеран да затвори Ормузкия проток инцидентът в понеделник край бреговете на Дубай, при който американски кораб откри огън по рибарска лодка, която се приближила прекалено близко до негов кораб, и уби един от мъжете на борда, ясно показва колко напрегната е обстановката в региона.

През последните няколко седмици Пентагонът не пропускаше възможност да напомня на Иран за тихото съсредоточаване на военни сили, което той провежда в Персийския залив от края на миналата година насам.

Самолетоносачът “Стенис” беше изпратен в региона четири месеца предсрочно - както и 46-годишният транспортен кораб “Понс”, модифициран да послужи като евентуална плаваща база за специалните сили.

Във вторник от Пентагонът заявиха, че през септември САЩ ще проведат мащабна операция за прочистване на Залива от мини, в която ще участват около 20 други страни. Координираните изявления са ясно послание към иранците да не опитват нищо.

Все пак посред всичките заплахи и предислоцирането на войници измеренията на иранския ядрен въпрос не са се променили особено. По свой собствени причини и САЩ, и Иран може би ще предпочетат да отложат трудните решения за догодина.

Администрацията на Обама ясно осъзнава малкото място за политически маневри, с което разполага по отношение на Иран с оглед на натиска, под който тя ще бъде поставена от страна на републиканците, ако направи какъвто и да е ход, изглеждащ като значителна отстъпка. В случай, че президентът Барак Обама бъде преизбран, той ще има повече възможности на разположение, за да склони Иран към споразумение.

А ако Техеран е заинтересован от преговори по ядрената си програма - нещо, което остава спорно - той също може да пожелае да изчака до след изборите, дори и въпреки все по-болезнения икономически ефект от санкциите.

Причина за това не е само това, че ако Обама бъде преизбран ще има по-големи възможности за действие, но и че Ислямската република може да се притеснява, че евентуална бъдеща администрация на Ромни е възможно да не приеме каквото и да е споразумение, постигнато сега.

Това значи, че решаващият фактор тази година си остава непредвидимата реакция на израелците. Макар и спекулациите за израелски военен удар да не са така интензивни, както бяха по-рано тази година, те не са престанали.

Неофициалните сигнали от Израел продължават да омаловажават изгледите за нападение. Скорошно интервю на бившия военен плановик Гиора Айланд определено привлече вниманието на Вашингтон.
Изказвайки същите възгледи като тези на бившия шеф на Мосад, Мейр Даган, той предупреди, че евентуален израелски удар може в крайна сметка да ускори създаването на иранска атомна бомба в случай, ...

Публикувана на 07/20/12 23:23 http://e-vestnik.bg/15179/izrael-sasht-iran-naprezhenieto-eskalira/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване