07/20/12 13:21
(http://www.klassa.bg/)

Имоти за 98.1 млн. евро са напазарували чужденците у нас за пет месеца

Имоти за 98.1 млн. евро са купили чужденците за пет месеца в България в периода от януари до май 2012 г. За същото време през миналата година чуждите граждани са похарчили 72.5 млн. евро за къщи и апартаменти в страната, съобщава руски портал за имоти, като се позовава на данните на Българската народна банка.
Най-активните чуждестранни купувачи са руснаците, които на практика изместиха ирландците и британците от пазара. Последните активно купуваха имоти в периода 2006-2008 г., които сега са принудени да продават на загуба, за да покрият изтеглените преди няколко години кредити. За разлика от тях руснаците се разплащат с кеш. За последните пет години около 150 000 руснаци са придобили къщи и апартаменти в България, за които са платили над 965 млн. евро. По-голямата част от руските купувачи са семейства със средни доходи от Москва и Санкт Петербург. Брокерите коментират, че интересът на руснаците е предизвикан от слабото евро и ниски цени на българските имоти.
По данни на НСИ средната цена е 450 евро за квадрат, като най-скъпи са тези в София (740 евро за кв. м), Варна (730 евро за кв.м) и Бургасе (590 евро за кв.м).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване