07/21/12 06:08
(http://radiomilena.com/)

Анализ на терористичния акт на летището в Бургас

 burgas aten 150x150 Анализ на терористичния акт на летището в Бургас Доц. д-р Ненко Дойков от Центъра за изучаване на рисковете към НБУ пред БНР

Пожелавам си повече никога да нямаме поводи да коментираме такива жестоки и непредизвикани с нищо събития. Много мнения на специалисти чухме през вчерашния ден. Пресечната точка между тях като че ли може да се обобщи в краткото – има пробив в системата за сигурност. В такива случаи обяснението, че това се случва навсякъде по света, не работи. Това е и моето мнение, но за голямо съжаление в България има една сериозна потребност да се създаде у населението т.нар. антитерористичен рефлекс, т.е. да се реагира в кризисни ситуации, да се отдели сериозно внимание на превантивните мерки, което не става поради различни причини. Засега само в летищата донякъде се използват защитни съоръжения и като че ли проверката на лицата се извършва само в обема, който касае залите за прием на пътници.

Останалите зони са неконтролируеми. Има и причина за това нещо. Мощните превозвачи не са очаровани от идеята и се противопоставят на поставянето на защитни контролни мерки, защото това представлява радикална промяна на концепцията за лесен достъп до железопътния, автомобилния транспорт и всичко води до повишаване на разходите. Държавата сама по себе си няма как да реагира, ако нямаме обучени охранителни фирми, ако нямаме корпоративна сигурност и не обучаваме населението. Знаете какви са ресурсите на държавата, така че не можем да очакваме много от нея. Както загинаха израелски граждани на българска територия , така загинаха български граждани на израелска територия. Това ни кара да бъдем реалисти и да знаем, че в съвременния свят нито една държава не може да осигури тотална сигурност на гражданите си. Отговор защо точно в България и защо точно сега, не мога да дам при малкото оперативна информация с която разполагам. Ще бъде недостоверно.

За всички стана ясно, че България е определена като „мека” цел, което означава лесен достъп. Това гарантира лесна реализация на замисления терористичен акт.

Това си е откровено изговаряне от страна на експертите, че българските служби се провалиха. Провалиха се и израелските служби. Ние трябва да преосмислим какво означават терористичните актове. Трябва да разберем в какво точно се състоят нещата. Ако си отговорим на въпроса кой печели от този терористичен акт, ще стигнем много бързо до извършителя и до поръчителя. Имам няколко хипотези, но няма да прибързвам. Без да има достъп до събраната оперативна информация се появиха много знайни и незнайни антитерористи. Най-повтаряната хипотеза е, че за атаката е виновна „Хизбула”, защото търси възмездие за убийството през 2008 г.

В България нещата са доста объркани и всичко е възможно. Аз лично смятам, че не беше редно целия министерски съвет да отида на мястото на взрива, защото управлението е висша форма на доверие и всеки трябва да си върши работата. Трябва да знаете, че за последните 20 г. у нас са проведени над 25 антитерористични учения, така че хората знаят как да действат постфактум и трябва да им се доверяват. Превантивният контрол е задача на други служби.

Информационна атенция КРОСС

 Анализ на терористичния акт на летището в Бургас

bookmark Анализ на терористичния акт на летището в Бургас svejo Анализ на терористичния акт на летището в Бургас google Анализ на терористичния акт на летището в Бургас delicious Анализ на терористичния акт на летището в Бургас stumbleupon Анализ на терористичния акт на летището в Бургас facebook Анализ на терористичния акт на летището в Бургас Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване