07/22/12 00:32
(http://www.klassa.bg/)

Бразилия: генно модифицирани комари спират грипна епидемия

Лаборатория в Бразилия произвежда генно модифицирани комари, чиято задача е да преборят страшната епидемия от денга, съобщават местните вестници. Две са основните нужди на всяко животно – да се нахрани и да се възпроизведе. Женските индивиди на комара Aedes aegypti хапят хората, за да се нахранят от кръвта им. По този начин ги заразяват с грип. В лабораторията обаче се произвеждат генно модифицирани мъжки комари, които създават нежизнеспособно поколение. То задоволява нуждите на женските комари да се възпроизведат, но комарчетата, които се пръкват от съвокуплението, измират, защото са нежизнеспособни. Така популацията от комари намалява, а оттам – и броят на ухапаните. Съответно намаляват и заразените с грип.
Град Хуазейро, който се намира в сърцето на щата Бахиа, се превърна в първата лаборатория за отглеждане на генно модифицирани комари. На 7 юли там бе открита биофабрика за инсекти Москамед където седмично се произвеждат половин милион мъжки комари. Всяка седмица хиляди комари от въпросната генно модифицирана разновидност се пускат в природата. Градът, прочут с факта че е рождено място на легендарния създател на боса нова Жоао Жилберто, вече се прочува и с комарите – мутанти, които се превръщат в спасители на човешкия живот. В квартал на Жуазейро, където болните бяха най-многобройни, се постигна намаляване на популацията на жизнени комари с 85 на сто! Генно модифицираните комари живеят не повече от 20 дни, летят в радиус от 100 метра и бързо се съвокупляват с женските. Ръководителят на проекта Данило Карвалю твърди, че в биофабриката са вложени 1.6 милиона реали, или около 640 хиляди евро. На островите Кайман и Малазия също са изпробвани този тип комари, като популацията рязко е спаднала. Предвижда се в близки дни същата процедура да бъде приложена и в гр. Жакобина със 79 хиляди жители, където заболеваемостта е много висока.
• Ако системата заработи добре, идеята има голямо бъдеще. Инфекцията от денга вируса се разпространява в застрашителни размери най-вече благодарение на комарите, твърдят учените. Така че би било наистина успех за науката, ако съумее да атакува не болестта, а нейните носители. .
Денга - заболяване, подобно на тежък грип
В класическата си форма денгата е остро грипоподобно заболяване, което се предава при ухапване от заразен женски комар от вид Aedes, най-често Aedes aegypti. Вирусът циркулира в кръвта на болния човек от два до седем дни, приблизително по същото време когато се проявява треска. Основните клинични симптоми са: треска, силно главоболие зад очите, силни мускулни и ставни болки, гадене и повръщане. По време на треската е възможно слабо кръвотечение от носа или венците, както и поява на обрив. За възстановителния период са характерни продължителна умора и депресия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване