07/22/12 13:34
(http://www.klassa.bg/)

Руска ракета изстреля пет спътника от 4 държави

Руската ракета носител  "Союз-ФГ" успешно стартира в неделя сутринта от космодрума „Байконур“ с 5 спътника от 4 различни националности, съобщи РИА „Новости“.
Блокът „Фрегат“, носещ спътниците, успешно се отдели от ракетата.
Руският сателит  "Канопус-В" ще извършва дистанционно сондиране на Земята и ще следи за извънредни ситуации. Надеждите са, че с данните му ще могат успешно да се прогнозират земетресения.
За първи път Беларус влиза в космическия клуб със спътника  БКА, който има подобни на руския задачи.
В комплекта са и канадският спътник ADS-1B за автоматично идентифициране на търговските кораби по техния радиопочерк, както и германският спътник  ТЕТ-1 за експериментиране на нови технологии по време на космически полет.
Вторият руски спътник - МКА-ФКИ 1 ще работи в състава на космически комплекс от малки апарати за фундаментални космически изследвания.
Изстрелването бе запланувано за първата половина на годината, но властите на Казахстан не го разрешиха заради липсата на международно споразумение за района на падане на степените от ракетата носител. Въпросът бе решен от премиера на Русия Дмитрий Медведев през юни в лична среща с казахстанския му колега Карим Максимов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване