07/24/12 17:39
(http://www.klassa.bg/)

Половината фирми у нас се страхуват от фалит

Повече от половината - 54%, от фирмите се страхуват от фалит, а 63% имат нагласа за започване на бизнеса отново. Това показват данни от анализ на състоянието и факторите за развитие на малките и средните предприятия 2011-2012 г., подготвен от "Ноема" ООД по поръчка на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, цитиран от БТА. Очаква се проучването да бъде обявено официално в четвъртък.
Както в началото на 2011 г., така и в началото на тази година нагласата за втори шанс нараства с намаляването на възрастта - над 75% от собствениците на фирми на възраст до 40 години биха започнали бизнес отново в случай на провал. Същото биха направили 52%  от предприемачите на възраст между 51 и 60 години и над 61 години.
В началото на 2012 г. близо 45% от българските предприемачи смятат достъпа им до финансиране като недостатъчен. От фалит през 2011 г. са се опасявали 43% от анкетираните. Този страх е присъщ в по-голяма степен за предприемачите на възраст 31-40 г. (64%); за хора със средно образование (67%); членовете на управителните съвети (83%).
Страхът от банкрут е характерен и за представителите на микропредприятията – 58%, и за строителните предприемачи -  71%. Просрочени плащания в началото на 2011 г. имат 24 на сто от малките и средните предприятия, като сред тях преобладават микропредприятията (69%), следвани от малките (19 на сто).
Според анализа през 2012 г. е регистрирана средна възраст на всички изследвани собственици/мениджъри на малки и средни предприятия от 46 години (без промяна от регистрираната през 2011 г., като групата на предприемачите до 29-годишна възраст обхваща едва 5%, групата на 30-39-годишните има дял от 22%, тази на 40-49-годишните - 35%. 50-59-годишните представляват 24% от предприемачите, а групата на най-възрастните (над 60 години) - близо 15%. В същото време една трета от малките и средните предприятия в България представляват семеен бизнес. Данните от изследването показват, че почти 70% от българските семейни фирми все още се управляват от техния  основател.
Под 17% от семейните фирми са подготвили план за прехвърляне на управленския контрол на наследник, а списък с потенциални наследници са съставили под една трета от тях. В краткосрочен план заплаха пред устойчивото развитие на сектора представляват 21% от предприемачите, които се страхуват от фалит в днешните икономически условия и които нямат намерения да стартират нов бизнес, ако това се случи. В средносрочен и дългосрочен план 27 на сто от всички български малки и средни предприятия са заплашени от преустановяване на дейността си поради липса на стратегически  решения за продължаване на бизнеса след оттеглянето на първото поколение семейни предприемачи. Други 40% са управлявани от предприемачи на над 50-годишна възраст, което сигнализира за възможен проблем в устойчивостта им в 15-годишен времеви хоризонт, сочи анализът на „Ноема“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване